Egy norvég keresztény kiállítás szerint a „palesztinokat mindennap keresztre feszítik”

Több gyülekezeti csoport közösen szervez fotókiállítást Ciszjordániáról, amelynek egyoldalúsága felháborította a helyi zsidó közösséget. 

A fényképeket egy minden évben megrendezett program a „Templomi hét az Izrael és Palesztina közti békéért” rendezvénysorozat keretében rendezik meg – írja a Jewish News.

A bergeni katedrálisban kiállított képek egyik szövege azt állítja, hogy a palesztinoknak „napi keresztre feszítésen” kell átesniük.

A rendezvény korábban olyan vendégeket hívott meg előadást tartani, akik támogatják az Izrael-ellenes bojkottot.

„A rendezvény mindig problematikus volt, mert nagyon egyoldalú és démonizálja a konfliktus egyik szereplőjét. Idén még lejjebb süllyedtek” – írta Ervin Kohn, az oslói zsidó közösség vezetője a Facebook oldalán.

A vezető szerint a kiállítás azért is problémás, mert felidézi azt az évszázados antiszemita nézetet, amely egyedül a zsidókat hibáztatja Jézus haláláért.

A kiállítás szerint Ciszjordánia isteni védelmet élvez: „Ez nyilvánvaló ha ránézünk az itt élő emberekre. Olyan emberekre, akik napi keresztre feszítést élnek át, de mégis maradnak.” – olvasható a konkrét szövegben.

A 2015-ös rendezvényen az egyik pap az izraeli határkerítés leomlásáért imádkozott és azt állította, hogy a „falat gyilkosságra használják”.

Megtámadtak egy Izrael mellett demonstráló zsidó férfit Hamburgban

A hatvanéves férfit kórházba kellett szállítani, egyelőre nincs hír, hogy elkapták volna az elkövetőt.