„A barátaim az ISIS-hoz csatlakoztak, én az IDF-hez”

A 21 esztendős Yoel Levi Melillában született. A Marokkóban található autonóm spanyol városban a lakosok többsége muszlim, és ő sose gondolta volna, hogy alijázni fog, vagy, hogy egy nap izraeli katona lesz. Aztán három osztálytársa csatlakozott az Iszlám Államhoz.

„Mindenki azt hitte, hogy édesanyám muszlim volt, az apám pedig keresztény. Ha tudták volna, az nem lett volna jó nekem”

mondta a fiatal a Ynetnek héberül, amit alig egy éve kezdett el tanulni.

„Melilla megváltozott. Régen sok zsidó élt ott, de ma már szinte egy sincs.”

Levi leírása szerint a város az Iszlám Állam toborzóhelyévé változott az elmúlt években.

„Ha megkérdezed a gyerekeket, hogy mik szeretnének lenni, ha nagyok lesznek, azt fogják sokan mondani, hogy „a szent háborúban” akarnak részt venni, ami sok terrortámadást jelent”

– mondta a katona.

Éppen érettségi előtt állt, mikor kiderült, hogy három osztálytársa csatlakozott az Iszlám Államhoz. Ez megváltoztatott valamit a fiúban.

„Mindig, mikor Izraelről beszéltek, amit ők Palesztinának neveztek, gyűlöletet láttam a szemükben”

– mesélte Levi.

Egyik nap elvitték az egyik osztálytársát, mert kiderült róla az ISIS tagság és a rendőrség letartóztatta. Az osztálytársai gyűlölete Izrael iránt arra motiválta, hogy csatlakozzon az IDF-hez.

Yoel Levi tavaly döntött úgy, hogy Izraelbe költözik. Egy jesivába kezdett tanulni majd hat hónappal később belépett a hadseregbe. Ő az első IDF katona, aki Melilából származik.

A fiú szülei Afrikában maradtak, és nem tudnak arról, hogy a fiúk izraeli katona lett, Levi szerint ezt nehezen tudnák feldolgozni. Yoel Levi szülei nézetei ellenére boldog, hogy Izraelbe jött.

A tálibok győzelme figyelmeztetés Izrael számára

Ahogy az amerikaiak által Afganisztánban hatalomra segített álkormány, amely a hatalmas befektetések ellenére használhatatlannak bizonyult a dzsihád erőivel szemben, úgy a Palesztin Hatóság kormánya és biztonsági erői is idővel össze fognak omlani az iszlamista ellenfelekkel, nevezetesen a Hamásszal szemben. A BESA Center elemzése.