Egy tudományos magazin szerint problémás a jedi lovagok toxikus maszkulinitása

Az 1845-ben alapított Scientific Americanben egykoron olyan zseniális elmék publikáltak, mint Albert Einstein, Linus Pauling és J. Robert Oppenheimer. Manapság azonban a magazin már olyan témákkal is foglalkozik, minthogy mennyire „problémásak” a jedi néven ismert fiktív űrharcosok – írja a The Daily Wire.

A csütörtökön megjelent, „Miért problémás a „JEDI” kifejezés az igazságosságot, egyenlőséget, sokszínűséget és befogadást elősegítő programok leírására” című cikkben az öt szerzőből álló csoport azt állítja:

„A Jedik nem megfelelő figurák a társadalmi igazságossághoz”.

Szerintük a tudományos világnak kikellene dobnia a Jediket, beleértve azt is, hogy bármit elnevezzenek róluk, vagy bármilyen Star Wars-emléktárgyat kiállítsanak, mert az űrlovagok „számos veszélyesen reakciós érték és előítélet jelképei”.

Scientific American on Twitter: „Opinion: Why the term ‘JEDI’ is problematic for describing programs that promote justice, equity, diversity and inclusion https://t.co/tjyZBKikDk pic.twitter.com/XLjUINiEec / Twitter”

Opinion: Why the term ‘JEDI’ is problematic for describing programs that promote justice, equity, diversity and inclusion https://t.co/tjyZBKikDk pic.twitter.com/XLjUINiEec

A cikk többek között a következő „bizonyítékokat” idézi:

  • A Jedik intergalaktikus rendőrök vallásos rendje, akik hajlamosak a fehérek megmentésre és a konfliktusmegoldás toxikusan maszkulin megközelítésére (erőszakos párbajok fallikus fénykardokkal, „jedi elmetrükkökkel” stb.)
  • A Star Wars vitathatóan összemossa az „idegenséget” a „nem-fehérséggel”, és gyakran úgy tűnik, hogy rasszista sztereotípiákra támaszkodik, amikor nem emberi fajokat ábrázol.
  • A Star Wars-franchise kulturális lábnyomát nyomon követhetjük az Egyesült Államok hadiipari beruházásainak és terjeszkedésének történelmében, a reagani Űrháborús Stratégiai Védelmi Kezdeményezés körüli vitáktól kezdve.
  • Azok, akik nem ismerik a Csillagok háborúját, vagy nem érzik magukat kényelmetlenül benne – beleértve azokat is, akiknek fájdalmat okoznak az általa küldött üzenetek –, idegennek érezhetik a Jedi kifejezést körülvevő vicceket, szójátékokat és utalásokat.

A cikk azzal zárul, hogy az olvasóknak, meg kellene kérdezniük maguktól, hogy miért „helyezik előtérbe a Jedik álomvilágát a társadalmi igazságosság valós projektjével szemben”.

Mikor áll át Izrael a sötét oldalra?

Star Wars-fanatikus izraeliek tervezik ellepni a közeljövőben a zsidó államot.