Oberlander rabbi búcsúztatta Zoltai Gusztávot

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz egykori ügyvezető igazgatója, a Zsidó Világkongresszus magyarországi elnöke életének 87. évében, hosszú betegség után visszaadta lelkét az Örökkévalónak.

Temetésére szeptember 20-án, hétfőn került sor a Kozma utcai temetőben. A gyászszertartáson Oberlander Báruch rabbi mondta a heszpedet, vagyis a búcsúbeszédet, aminek – mint kiemelte – az a célja, hogy az elhunyt jó cselekedeteiből állítson példát a gyászoló családnak és ismerősöknek – olvasható a zsido.com oldalon.

Ennek szellemében a rabbi felidézte, hogy Zoltai Gusztáv mindkét szülőjét a holokausztban vesztette el, és sok sorstársával együtt a zsidó árvaházban nevelkedett. Ebből a tapasztalatból táplálkozott Zoltai Gusztáv két fontos tulajdonsága.

Az egyik, hogy tudta, mit jelent a zsidó közösség összetartása, és ebből eredhetett az, hogy később a hitközségnek szentelte az életét. A másik, hogy korán megtanulta, hogy az elesetteket segíteni kell, így ő maga is mindig szívesen segített másoknak, ha szükség volt rá.

Oberlander rabbi további például állította az összegyűlt gyászolók elé, hogy Zoltai Gusztáv mindig szem előtt tartotta a zsidó értékeket. Életének utolsó éveiben a Vasvári Pál utcai zsinagóga oszlopos tagja volt, ahol, mint a rabbi kiemelte, nemcsak megjelent, de mindig imádkozott is. „Személyes gyász is” – emelte ki Zoltai Gusztáv haláláról – „mert mióta Magyarországra jöttünk, mindig segített nekünk, hol többet, hol kevesebbet, de mindig segített.”

Emlékéből fakadjon áldás!

Elhunyt Zoltai Gusztáv

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének korábbi ügyvezető igazgatója vasárnap reggel távozott távozott az élők sorából.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.