Egy rabbi mentett ki egy afgán tolmácsot Kabulból

A mentőakciót egy izraeli állampolgár vezette a pénzügyi hátteret pedig egy brooklyni rabbi biztosította. Egyre inkább csak civil segítséggel lehet kijutni az a tálibok uralta országból. 

A brit királyi légierőt segítő tolmácsot és családját mentette ki egy izraeli állampolgár és egy rabbi Afganisztánból – számolt be a Jewish Chronicle.

Az evakuációra a legnagyobb titokban került sor, miután az iszlamisták átvették az uralmat Kabulban.

A brit légierő kérte Moti Kahana izraeli üzletember és humanitárius aktivista segítségét, aki a szervezetén keresztül jelenleg is segédkezik a tálibok által üldözött afgánok kimenekítésében. Ő mentette ki az afgán női focicsapatot is. Kahana korábban Szíriából is mentett ki zsidókat és nem zsidókat egyaránt.

A hadműveletet a brooklyni Moshe Margaretten hászid rabbi szervezete pénzelte.

Moti Kahana és Moshe Margaretten rabbi

A kimentett tolmács mellett több vezető pozícióban levő brit tiszt emelte fel a szavát, a férfi ugyanis már 2003 óta segítette a brit légierőt.

Mivel segített a brit különleges erőknek, valamint diplomatákat is kisért ezért azonnal célpontja lett a táliboknak. Az iszlamisták a lakásában is keresték.

Miután a brit és amerikai csapatok kivonultak az országból a férfi és családja magára maradt. Kahana segítségével sikerült egy meg nem nevezett szomszédos országba menekülnie a teljes családjával együtt. A férfi Angliába szeretne majd tovább menni.

Az izraeli vezetésű csapat afgánok segítségével folytatja a mentés. Kahana elmondta, hogy nagyon nehéz volt a tolmácsot kimenteni, mivel a tálibok rajta tartották a szemüket.

„A gyerekeim meg lettek fosztva a tanulástól, mi pedig elvesztettük a munkánkat. Kétségbe estünk és meg voltunk ijedve. Elvesztetettem a reményemet. Nagyon szeretem a hazámat, fontosnak tartom az oktatást, a kulturális sokszínűséget”

– mondta a tolmács, majd háláját fejezte ki az izraeli üzletembernek, aki megszervezte a megmentését.

Kahana elmondta, hogy jelenleg nap 200 embert mentenek ki az országból, akiknek neveit a brit hatóságoktól kapták meg.

Moshe Margaretten rabbi több ezer dollárt gyűjtött a mentőakciókra, és a papírmunkában is segédkezik.

A rabbi elmondta, hogy a mentő munkáját a lubavicsi Rebbe tanítása ihlette, aki gyakran beszélt arról, hogyan segítette Maimonidész a szükségben levőket.

„Nem kell zsidónak lenned. A Tóra azt tanítja, hogy aki kegyelmez Isten teremtményeinek azon Isten is kegyelmez. Mikor láttam, hogy ezeknek az embereknek az élete veszélyben van úgy éreztem, hogy a zsidóknak kell lennie az elsőknek, akik segítenek”

– mondta a rabbi.

Háredi rabbi menekítette ki az afgán női focistákat

Eredetileg az utolsó afganisztáni zsidót akarta biztonságos helyre vinni, akinek a válóperes komplikációi miatt azonban inkább a tálibok által üldözött sportoló hölgyeken segített.