Afrikai vezetők szerint „oltás apartheid” van

Több afrikai vezető nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy sok nyugati ország már a harmadik oltást adja be a lakosoknak miközben Afrikában a lakosság jelentős része még az elsőt se kapta meg. 

Az ENSZ Közgyűlésen több afrikai kormányfő felszólalt az oltások méltányosabb elosztása mellett – írja a Hill.

Haga Geingob Namíbia elnöke egyenesen „oltás apartheidről” beszélt. Arra kérték a nyugati cégeket, hogy adják át más gyáraknak az oltások receptjeit, hogy ne üzleti alapon menjen az oltás.

„Namíbia elkötelezte magát az életmentés mellett, de ez csak akkor lehetséges, hogyha felszámoljuk az oltási apartheidet” – jelentette ki Geingob.

Cyril Ramaphosa, dél-afrikai elnök szerint a járvány alatt megmutatkozott, hogy szó sincs ma a világban kölcsönös szolidaritásról és együttműködéséről.

„Vádirat az emberiséggel szemben, hogy a világ vakcináinak 82%-át a gazdag országok vásárolták fel, és mindössze 1% megy a szegény országokhoz” – mondta Ramaphosa.

Sokan Izraelt és az Egyesült Államokat kritizálták, amiért már a harmadik oltást is lehetővé teszik.

Az Egészségügyi Világszervezet harmadik oltás moratóriumra szólította fel az országokat, ez azonban nem tántorította el sem Európát sem az Egyesült Államokat.

A Biden adminisztráció 500 millió Pfizer vakcinát ad a szegény országoknak.

EPA/HOTLI SIMANJUNTAK

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

A harmadik vakcinát is felvevők közel hússzor jobban védettek a súlyos betegségek ellen, és több mint tízszer jobban védettek a fertőzések ellen, mint azok, akik csak két dózist kaptak.