Jordániában tárgyalt a közös határ biztonságáról a szíriai védelmi miniszter

Jordániában tárgyalt vasárnap a közös határ biztonságáról a szíriai védelmi miniszter.

Jordániai katonai tisztségviselők kiemelték, hogy ez az első ilyen jellegű látogatás a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta. A megbeszélések hátterében az áll, hogy a szíriai kormányerők a hónap elején átvették az ellenőrzést a déli fekvésű Deraa városa felett. A damaszkuszi vezetéssel szövetséges Oroszország közvetítésével a kormányerők és az ellenzéki fegyveres csoportok tűzszünetben állapodtak meg, amely több heti erőszaknak vetett véget.

A tájékoztatás szerint Ali Abdullah Ajub szíriai védelmi miniszter és vezérkari főnök Juszef Hunaiti jordániai vezérkari főnökkel a Deraában kialakult helyzet mellett egyebek között megvitatta a terrorizmus és a kábítószercsempészet elleni erőfeszítéseket a határtérségben.

Jordánia éveken át a nyugati támogatást élvező felkelőket segítette Szíria déli részén, míg a szíriai hadsereg orosz és iráni szövetségeseinek segítségével 2018-ban visszaszerezte ezen területei nagy részét.

A mostani tűzszünet keretében deraai lázadók ezrei szolgáltatták be – jórészt Jordánia közvetítésével szerzett – fegyvereiket amnesztia fejében.

Ammán mindemellett aggasztónak tartja az iráni támogatást élvező milíciák ténykedését határain. Jordániai tisztségviselők egyebek között azzal vádolják a teheráni vezetés kegyét élvező Hezbollahot, hogy kábítószerkereskedelemmel foglalkozik a térségben, amit a libanoni síita csoport következetesen tagad.

Moszkva átírná a játékszabályokat Szíriában – mit jelent ez Izraelre nézve?

Egyes források szerint az izraeli hadsereg azt tervezi, hogy felülvizsgálja az eddig alkalmazott taktikáját Szíriában. Hende Olivér írása.