Bemutatták REX-et az új izraeli határőr-robotot

Egy izraeli védelmi vállalat hétfőn bemutatott egy új távirányítású katonai robotot, amely szerintük képes a harci övezetekben járőrözni, behatolókat követni és tüzet nyitni rájuk. A pilóta nélküli jármű a dróntechnológia világának legújabb tagja, amely rohamosan alakítja át a modern harcteret.

A dróntechnológia támogatói szerint az ilyen félautonóm gépek lehetővé teszik a hadseregek számára, hogy megvédjék katonáikat, míg a kritikusai attól tartanak, hogy ez egy újabb veszélyes lépés afelé, hogy a robotok élet-halál döntéseket hozzanak.

A hétfőn bemutatott négykerék-meghajtású robotot „REX MKII-t” az állami tulajdonban lévő Israel Aerospace Industries fejlesztette ki.

„A REX-et egy táblagéppel irányítják, és két gépfegyverrel, kamerákkal és érzékelőkkel lehet felszerelni”

– mondta Rani Avni, a vállalat autonóm rendszerek részlegének helyettes vezetője.

A robot képes felderítési információkat gyűjteni a szárazföldi csapatok számára, sebesült katonákat és ellátmányt szállítani a csatába, valamint csapást mérni a közeli célpontokra.

Az Aerospace Industries leányvállalata, az ELTA Systems által az elmúlt 15 évben kifejlesztett több mint fél tucat pilóta nélküli jármű közül ez a legfejlettebb.

Israel Unveils Armed Combat Robot For Borders | REX MKII Can Patrol Battle Zones & Even Open Fire

Israel’s state-owned company Israel Aerospace Industries has unveiled an unmanned armed vehicle that can be used to patrol volatile borders. The robot REX MK…

Az izraeli hadsereg jelenleg egy kisebb, de hasonló járművet, a Jaguart használja a Gázai övezet határán a járőrözésre.

Az izraeli hadsereg honlapja szerint a Jaguar is felvan szerelve egy gépfegyverrel, azért tervezték, hogy a katonák kevésbé legyenek kitéve a veszélynek, amely a gázai-izraeli határon való járőrözés során fenyeget. Ez csupán egy a sok eszköz közül, beleértve a rakétákkal felfegyverzett drónokat is, amelyek az izraeli hadseregnek hatalmas technológiai fölényt biztosítanak a Hamásszal szemben.

„Minden egyes küldetéssel az eszköz több adatot gyűjt, amelyekből aztán tanul a jövőbeli küldetésekhez”

– mondta Yonni Gedj, a vállalat robotikai részlegének operatív szakértője.

Kritikusok aggályokat fogalmaztak meg amiatt, hogy a robotok maguktól, esetleg tévesen dönthetnek úgy, hogy célpontokra lőnek. A vállalat szerint ilyen képességek léteznek, de nem kínálják fel őket az ügyfeleiknek.

„Lehetséges, hogy maga a fegyver is autonóm legyen, azonban ez ma már a felhasználó döntése”

– mondta Avni.

Az izraeli drónjárművet a héten a londoni Defense and Security System International fegyver-expón mutatják be.

Az izraeliek inkább robotokkal háborúznának

A számos ellenség által fenyegetett zsidó állam megnyitotta az utat afelé, hogy a régi háborúkat új eszközökkel vívja meg.