Iránról és regionális kihívásokról is tárgyalt Bennett az egyiptomi elnökkel

Naftali Bennett miniszterelnök hétfőn találkozott Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel Sarm es-Sejken, a Sínai-félsziget déli csücskében — számol be az ujkelet.live.

Több mint egy évtized után ez volt az első alkalom, hogy egy izraeli miniszterelnök hivatalos látogatást tett Egyiptomban. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök 2011 januárjában találkozott Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnökkel Sarm-es-Sejken, közvetlenül a Mubarakot megdöntő felkelés előtt.

Irán nukleáris programja és a fegyveres meghatalmazott csoportok támogatása volt az egyik fő téma Bennett és Szíszi között, állította egy izraeli kormányzati forrás.

A megvitatott fontos regionális kihívások között volt még Törökország szerepe a líbiai polgárháborúban, az Egyiptom és Etiópia között dúló feszültség a Kék-Níluson a Nagy Etióp Reneszánsz-gát projekt miatt, valamint a dzsihadista terrorista csoportok jelentette fenyegetés.

Barak Ravid on Twitter: „Watch: video from the Bennett-Sisi meeting today in Sharm el-Sheikh pic.twitter.com/UiM8h7X3NK / Twitter”

Watch: video from the Bennett-Sisi meeting today in Sharm el-Sheikh pic.twitter.com/UiM8h7X3NK

Bennett elmondása szerint a találkozó „fontos és nagyon jó volt” az egyiptomi elnökkel, amelyen a felek „megalapozták a mély kapcsolatok előmozdítását”.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Bennett és Szíszi „számos kérdésről tárgyalt, többek között az országok közötti együttműködés elmélyítésének és megerősítésének módjairól, különös tekintettel a kölcsönös kereskedelem kiterjesztésére, valamint számos regionális és nemzetközi kérdést.”

Bennett miniszterelnök megköszönte Szíszi elnöknek Egyiptom „fontos szerepét a térségben”, megjegyezve, hogy több mint négy évtized után az Izrael és Egyiptom közötti békemegállapodás „továbbra is a Közel-Kelet biztonságának és stabilitásának sarokköve” – áll a közleményben.

Anwar Szadat volt egyiptomi elnök volt az első arab vezető, aki békét kötött Izraellel 1979-ben, egy közel három évtizedig nyúló háború után.

Bennett szintén hangsúlyozta Egyiptom „jelentős szerepét” a Gázai övezet biztonsági stabilitásának megőrzésében, valamint abban, hogy megoldást találjon a foglyok és az eltűnt személyek ügyére.

A Hamász terrorszervezet birtokában van Hadar Goldin és Oron Saul elesett katonák maradványai, akiket a 2014-es háború során öltek meg, és két civil, Avera Mengisztu és Hisam a-Szajed izraeli polgárok, akik önszántukból mentek be Gázába.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportere, Gili Cohen szerint a Bennettel Egyiptomba utazó delegáció tagja volt Járon Blum, a Gázában fogtartottak kiszabadításán dolgozó vezető izraeli túsztárgyaló.

Bennett észrevételeiben nem említette a palesztinokat.

Szíszi hivatala szerint arról is beszéltek, hogy miként lehet újraéleszteni az Izrael és a palesztinok közötti békefolyamatot, amely 2014 óta stagnál.

A látogatás úgy tűnik lendületet adott a két ország közötti közlekedési kapcsolatoknak is.

A Taba-átkelő, az izraeli turisták belépési pontja a Szinájra hétfőtől teljesen működőképes lesz, mivel megszüntetik a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozásokat – közölte az izraeli közlekedési minisztérium.

Októbertől az Egyptair heti több járatot fog üzemeltetni Kairó és Tel-Aviv között – közölték az egyiptomi nemzeti fuvarozó forrásai.

Az Al-Arábia hétfőn arról számolt be, hogy Egyiptom felajánlja egy nemzetközi békekonferencia rendezését.

A jelentés Sziszi irodájának közleményét követte, amely szerint a két vezető a megbeszélésük során megvitatja a békefolyamat ügyét.

Egyiptom mérgező gázt engedett egy gázai terroralagútba

Egyiptom az elmúlt hat év során 3000 terroralagutat pusztított el a határa mentén.