Kabulban tálib-párti nők tüntettek, miközben a női köztisztviselőket eltiltják a munkától

A tálibok szombaton megismételték felhívásukat, hogy a köztisztviselők térjenek vissza a munkába. Szintén szombaton – a 2001. szeptember 11-i merényletek 20. évfordulóján – a teljes arcukat fátyolba burkolózó nők a tálibok, nemek elkülönítésére irányuló politikájának támogatására mellett tüntettek. A tüntetést gépfegyverekkel felszerelt tálib harcosok kísérték – írja a The Washington Post.

Egy köztisztviselő, aki a The Washington Postnak szombaton névtelensége megőrzése mellett elmondta, hogy néhány nappal ezelőtt meglátogatta az irodáját, de egy fegyveres tálib őr az irodája előtt azt mondta neki, hogy térjen haza. A fizetéséről sem hallott semmit, mivel a tisztviselők azt mondták neki, hogy „még nem született döntés”. A tálibok hatalomátvétele óta csak az egészségügyben és az oktatásban dolgozó nők térhettek vissza munkahelyükre.

A nők az elmúlt napokban a tüntetések élére álltak, és a tálibok azon döntése ellen tüntettek, hogy egyetlen nőt sem vettek be az újonnan felállt kormányba.

CBS News on Twitter: „Afghan women at a pro-Taliban protest on 9/11 wore full burkas and shouted „death to America” as they marched with Taliban fighters standing guard. pic.twitter.com/S8XwwH6wo7 / Twitter”

Afghan women at a pro-Taliban protest on 9/11 wore full burkas and shouted „death to America” as they marched with Taliban fighters standing guard. pic.twitter.com/S8XwwH6wo7

Szombaton a tálibok engedélyezték a politikájukat támogató nők egy másik tiltakozását is, akik teljes arcfátyolban ültek egy kabuli egyetem előadótermében, mielőtt az utcára vonultak volna. A tüntetésen mintegy 300 nő vett részt, akik olyan transzparenseket tartottak, amelyeken az állt, hogy támogatják a tálibokat, és hogy ellenzik a koedukációt.

„Szemben állunk azokkal a nőkkel, akik az utcán tüntetnek, azt állítva, hogy ők képviselik a nőket”

– mondta az AFP hírügynökség szerint a tálib-párti tüntetés egyik szónoka.

Kétségbeesett afgán nők átdobják csecsemőiket a szögesdróton, hogy megmentsék őket

A videón látszik, ahogy a tömegben idegeneknek adják át a babákat, hogy kimenekítsék őket. MEGRÁZÓ VIDEÓ.