Egy új Netflix-film a 9/11 áldozatok kárpótlási alapjának zsidó ügyvédjét állítja reflektorfénybe

Szeptember 3-án, pénteken mutatták be a Netflixen a Kenneth Feinbergről, a 9/11 áldozatai családjainak kárpótlásával foglalkozó ügyvédről szóló ütős filmet — olvasható a Kveller magazinban.

A film mindössze nyolc nappal a 2977 ember életét követelő, pusztító terrortámadások 20. évfordulója előtt került a mozikba.

Feinberget az Oscar-jelölt és total mensch Michael Keaton alakítja, aki a film producere is. Az ő alakításában a zsidó ügyvéd, aki 33 hónapig dolgozott pro bono a szeptember 11-i áldozatok kárpótlási alapjának szabályozásán és adminisztrációján, emberi és megható – írja a cikk.  A filmben szerepel még Talya Balsam Feinberg feleségeként és Marc Maron.

Tucci játssza Charles Wolfot, aki a támadásokban vesztette el a feleségét, és aki megkérdőjelezi Feinberg képletét, amellyel meghatározza az áldozatok családjainak járó jóvátétel dollárösszegét.

„A kongresszus széles mérlegelési jogkört ad önnek, de amikor 7000 állampolgár kéri, hogy ne úgy kezeljék, mint néhány számot egy táblázatban, úgy viselkedik, mintha ez a törvény a Sínai-félszigetről jött volna le” – vádolja a film trailerében a Wolfot alakító Tucci Feinberget.

„Te nem vagy rabbi, vagy pap – te ügyvéd vagy” – mondja a férjének a trailerben Feinberg feleségeként Balsam. Feinberg viszont azt mondja: „Pontosan erre van most szükségük ezeknek az embereknek”.

Figyelemre méltó, hogy a való életben Feinberg valóban azt mondta, hogy úgy érzi, szüksége van egy rabbi türelmére, bölcsességére és összeszedettségére, órákig hallgatja az elhunytak családjai által átélt fájdalmat és traumát. „Nem vagyok Salamon, vagy bárki hozzá hasonló” – mondta a tömegnek egy 2003-as, a Zsidó Teológiai Szeminárium által szponzorált rendezvényen. „Megpróbálom úgy megoldani a helyzetet, ahogy egy rabbi megoldaná, és azt mondanám: ’Legyünk ésszerűek’.”

Feinberg azt mondta, hogy a héber Bibliában talált útmutatást – konkrétan a Leviticus (Mózes 3. könyve) könyv egyik szakaszában, amely egy, az „emberi lénynek megfelelő értékre” vonatkozó fokozatokat kínál.

„Isten nem sugallja, hogy mi határozzuk meg az emberi lények objektív értékét” – mondta ugyanezen az eseményen a hallgatóságnak – „Egyedül Istenhez fordulunk, gondolom, a Leviticuson keresztül, hogy meghatározzuk önértékünket, virágzási potenciálunkat és virágzási képességünket, ami végtelen”.

WORTH | Official Trailer | Netflix

An attorney learns a lesson in empathy when he is faced with the near-impossible task of determining how to compensate families who suffered incalculable los…

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.