„Amerika rabbijának” újévi köszöntője: válaszd az életet!

„Szükségét érzem a világ megjobbításának: tikkun olam, ahogy héberül mondjuk, ami annyit tesz, hogy jobb állapotban kell átadni a következő generációnak a világot, mint amikor mi kezdtük az életünket” – írta Scmuley Boteach rabbi a zsidó újév alkalmából. 

Boteach rabbi az újév alkalmából a Jerusalem Poston írt köszöntőjében elmerengett az elmúlt 18 hónapról.

„Az elmúlt hónapok legfontosabb eseménye számomra apám halála volt, miközben a világ a második világháború óta a legnagyobb válságát élte át. Milyen hihetetlen, hogy a napi Tóra szakasz pont az a parancsolat, amit Mózes földi létének utolsó napján mondott az izraelitáknak: „előtökbe adtam az életet és a halált….Válaszd hát az életet.” (V.Mózes 30:19) A Ros Hásána liturgiája végig egy dologról szól: életet kérünk Istentől” – kezdi a rabbi.

„Azon veszem észre magam, hogy két filozófia közt őrlődöm: a halálra gondolok, és az életre koncentrálok. Talán így van elrendelve, hogy e két gondolat közé legyünk rekedve, hiszen a kettő nem egyeztethető össze, ezért mi valahol középen ragadunk.”

Boteach rabbi leírja, hogy édesapja halála miatt életében először gondolkodott el komolyan azon, hogy egy nap ő is meg kell haljon. De a gyermekeit nem akarta aggasztani, nem akarta, hogy készüljenek az életre nélküle, ezért igyekezett pozitív maradni.

„Nem lenne jobb bevallani magunknak, hogy nem élünk örökké? Talán irracionális, talán több dolgot tudunk elérni, ha halhatatlannak képzeljük magunkat. Ha bölcsen számolod a napjaidat akkor másképpen élsz. Hiszek abban, hogy minden pillanatnak örülni kell. Az apám halála óta a siker már nem olyan fontos számomra, mint régen. Hogy szerető férj, hűséges apa és boldog nagypapa legyek az már sokkal többet jelent számomra”

– írja Boteach.

„Mialatt az édesapám gyászoltam meghalt jó barátom Sheldon Adelson, aki a világ egyik leggazdagabb embere volt, aki ugyan vagyonát nem vihette magával a sírba, de hihetetlen örökséget hagyott a világra. Milliókat költött, hogy minden zsidó származású ember ellátogathasson Izraelbe a Birthright programmal. Dollármilliókat adott a Jad Vasemnek. Nehéz volt elfogadni, hogy Adelsont, aki annyi mindent legyőzött az életében, végül őt is legyőzte a halál. Képzeljük csak el, hogy mit vesztett volna a zsidóság, ha Adelson fatalista módon élt volna, és feltette volna kérdést: Mégis mi értelme mindennek?”

Boteach rabbi szerint fontos, hogy az embert ne akadályozza az életben az elkerülhetetlen vég gondolata. Példaként említi Bident és Trumpot, akik idős koruk ellenére lettek elnökök.

„Én azt hiszem hinned kell, hogy az életed örök, nem szabad lelassulni, meg kell próbálni a legjobbnak lenni, még akkor is ha azért az ember felkészül a halálra. A világon a legnagyobb érték nem az arany, nem a gyémánt, nem a dollár vagy az euró, hanem az idő.”
„Most, hogy jobban értékelem az életet, hiszek abban, hogy olyan dolgokat kell alkotnunk, amik maradandóak. Elkezdtem azon gondolkozni, hogy a munkámban van-e bármi, ami túl fog élni engem. Talán rabbiként klisé ilyet mondani, de én tényleg úgy élem meg a munkám, mint egy elhívást. Szükségét érzem a világ megjobbításának. Mikor meghalok érdekelni fog-e bárkit, amit hozzáadtam a világhoz? Remélem igen.”
A teljes szöveg itt olvasható.

A Kóser Szex szerzője: Szeretkezz, ne háborúzz!

Shmuley Boteach rabbi, politikai aktivista, számos könyv, többek közt a magyarul is megjelent Kóser Szex szerzője. A Neokohnnak adott exkluzív interjút.

Fotó: Unsplash