Biden az önvizsgálat fontosságát hangsúlyozta ros hásáná-i köszöntőjében

Joe Biden, amerikai elnök vasárnap, egy nappal a Ros Hásáná ünnepe előtt üdvözletet intézett a zsidó közösséghez, és „egészségben, gyógyulásban és fejlődésben gazdag évet” kívánt az ünneplőknek — írja a Times of Israel.

Biden megjegyezte, hogy a Ros Hásánával hétfő este kezdődő nagyünnepi időszak arra kötelezi „az ünneplőket, hogy megálljanak, befelé tekintsenek, és elgondolkodjanak az elmúlt évről. Ez az idő a lélek leltározásának, a chesbon hanefesnek az ideje, és hogy olyan kérdéseket tegyünk fel magunknak és egymásnak, amelyek túlmutatnak saját egyéni hitünkön: Ki akarok lenni? Milyen nemzetet akarunk kovácsolni? Milyen világot akarunk teremteni?”

Az amerikai elnök, aki januárban történt hivatalba lépése óta az első Ros Hásánát ünnepli azt mondta, hogy

a zsidó újév „emlékeztet bennünket arra, hogy végtelen kapacitásunk van arra, hogy átalakítsuk az életünket és újrakezdjük”.

Megjegyezte, hogy lehetőség van arra, hogy „empátiával, kedvességgel és együttérzéssel újjáépítsük közösségeinket”. Hogy bűnbánatot, vagy tesuvát keressünk, ha elmaradtunk az értékeinktől.

A Ros Hásáná annak megerősítése, hogy mindannyian fel vagyunk ruházva – Teremtőnk és közös emberségünk révén – azzal a képességgel, hogy áthidaljuk a szakadékot a látott és a keresett világ között „.

Biden elmondta, hogy bár az Egyesült Államok „jelentős előrelépést” tett e célok felé, még rengeteg munka vár ránk, többek között az, hogy „világosan és meggyőződéssel kell fellépni az antiszemitizmus ellen, bárhol és bárhogyan is nyilvánuljon meg”.

Megjegyezte továbbá, hogy „meg kell erősítenünk vasszigorú kötelékünket Izrael Állammal”.

Végül azt kívánta, hogy az 5782-es héber év „legyen az egészség, a gyógyulás és a fejlődés éve”, és „legmelegebb jókívánságait fejezte ki mindazoknak, akik Ros Hásánát ünneplik az Egyesült Államokban, Izraelben és szerte a világon”.

Biden a múlt hónap végén találkozott Naftali Bennett miniszterelnökkel a Fehér Házban.

Pénteken az amerikai zsidó vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetésén Biden kijelentette, hogy kormánya „fenntartja azokat a mély kötelékeket, amelyek a zsidó állam születésekor kezdődtek – ezt a köteléket volt szerencsém megújítani Bennett miniszterelnökkel a múlt héten a Fehér Házban”.

E telefonbeszélgetés során Biden azt is mondta, hogy a nagyünnepek üzenete „mindig is úgy hittem, hogy egyetemes”. Az elnök elmondta, hogy a „megújulás” központi gondolata 2020-as elnökválasztási kampányának középpontjában állt.

„A Félelmetes Napok azt is lehetővé teszik számunkra, hogy kollektív felelősséget vállaljunk a megújulásért”

— mondta.

„Történetesen gyakorló katolikus vagyok, és az egyik dolog, amit a mai pápában szeretek, az az, hogy személyében ő maga a megújulás és a megbocsátás”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Orbán Viktor: Bízom benne, hogy a sófár hangja idén egy több örömöt adó időszak kezdetét jelzi

Orbán Viktor miniszterelnök újévi üdvözletet küldött a hazai zsidó közösségeknek.