Megtalálhatták a kőfejtőt, amelyben megmunkálták a köveket a Második Szentélyhez

A régészek szerint a lelet „egyértelműen bizonyítja” a kövek megmunkálásának különböző fázisait, és segíthet a bibliai forrásokban leírt ősi módszerek rekonstruálásában és tesztelésében – írja a The Times of Israel.

Jeruzsálemben dolgozó régészek egy kétezer éves kőbányát fedeztek fel, valamint az építkezés előtti folyamatok különböző fázisaiban lévő masszív építőköveket – jelentette be vasárnap az Izraeli Régészeti Hatóság.

A mai Har Hotzvim, azaz „kőbányászok dombja” nevű felfedezett nagy kőbánya valószínűleg az i. e. első századból származik, és a jeruzsálemi második templom építésének ideje körül lehetett aktív – állítják a régészek.

„Az ókori Jeruzsálem nagyszabású építkezéseihez, mint például amilyen a Templom-hegy is volt, hatalmas mennyiségű építőanyagra volt szükség, valamint arra, hogy meg tudják szervezni és koordinálni a kőfejtést és az építőkockák ezreinek a városba szállítását”

– mondta Moran Hagbi, az ásatás vezetője az Izraeli Régiségügyi Hatóság nevében nyilatkozva.

A részlegesen feltárt kőfejtő mintegy 600 négyzetmétert foglal el, de a régészek szerint legalább kétszer-háromszor akkora lehetett.

A belőle kibányászott hatalmas kőtömbök 1,5 x 2 méteresek, és „egyértelműen bizonyítják a kőfejtés és kőelőkészítés minden fázisát”

– áll az IAA közleményében.

🇮🇱 David Ha’ivri 🤠 دافيد هعفري on Twitter: „This is huge, land development at Har Hotzvim Technological Park in #Jerusalem unearthed 2 thousand year old query that was a source for stones used to build the 2nd Temple and the Temple Mount at the time of Herod the Great. To see this you must #VisitIsrael https://t.co/Rup1bgC1K8 / Twitter”

This is huge, land development at Har Hotzvim Technological Park in #Jerusalem unearthed 2 thousand year old query that was a source for stones used to build the 2nd Temple and the Temple Mount at the time of Herod the Great. To see this you must #VisitIsrael https://t.co/Rup1bgC1K8

„Nagy, négyzet alakú kőtömböket tártunk fel, amelyeket éppen az alapkőzetből való leválasztás előtt, a rakodás és a városba való szállítás előtt készültek leválasztani”

– mondta Hagbi, hozzátéve, hogy a kőfejtő kiváló lehetőségeket kínál,

„mivel a kövek egy részét helyben hagyták, így lemásolhatjuk az ókori technológiákat és kísérletezhetünk velük, hogy újrateremtsük azokat a folyamatokat, amelyekkel az építőköveket bányászták”.

A régészek és a restaurátorok most azt tervezik, hogy megpróbálják újraalkotni a kőtömbök leválasztására használt ősi módszereket, valamint tesztelik a bibliai forrásokban leírt módszerek hatékonyságát

– közölte az IAA.

Eli Escosido, az Izraeli Régiségügyi Hatóság főigazgatója elmondta:

„Jelképes módon Jeruzsálem jelenlegi fejlesztési munkálatai lehetőséget nyújtanak számunkra, hogy feltárjuk és kutassuk az ókori Jeruzsálem nagy építési projektjeit. Mielőtt bármilyen fejlesztési projekt elkezdődik Jeruzsálemben, régészeinket felkérik, hogy a jövő nemzedékeinek érdekében ássanak és vizsgáljanak meg minden ókori leletet”.

A Jeruzsálem északnyugati részén fekvő Har Hotzvim a főváros fő high-tech ipari parkja, olyan tudományos és technológiai vállalatoknak nyújt helyet, mint az Intel, a Teva, a Cisco, a Mobileye vagy a Johnson and Johnson.

Egy malac 2700 éves, épen maradt csontvázát találták meg Jeruzsálemben

Egy kismalac 2700 éves, épen fennmaradt csontvázának maradványait találták meg izraeli régészek Jeruzsálemben – jelentette a Háárec című újság hírportálja.