Karácsony: a következő esztendő a megbékélés, a megnyugvás ideje lesz

A budapestieknek „és a szerves részüket képező fővárosi zsidóságnak” is küzdelmes, áldozatokkal járó időszakra kell visszatekintenie, de az előttünk álló év a megbékélés, a megnyugvás ideje lesz – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a zsidó újév alkalmából, hétfőn a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely bejegyzésében szeretettel, barátsággal és szolidaritással teli új évet kívánt a zsidó közösségnek.

A bejegyzés szerint a rós hásáná eredendően csendes és meghitt ünnep, a zsidó közösségek ilyenkor az egész világon számot vetnek az év történéseivel, és reményekkel telve várják az új esztendő beköszöntét.

A koronavírus-járvány nemcsak az emberi kapcsolatokat, hanem a közösségek szolidaritását is próbára tette – írta, kiemelve: most, hogy a járvány elleni küzdelem sikeressége az emberek döntésein múlik, ismét felértékelődik a közösség ereje, hiszen „ezeket a döntéseket nemcsak önmagunkért, hanem szűkebb és szélesebb közösségünk érdekét figyelembe véve kell meghoznunk”.

Hozzátette: egymás tisztelete, az empatikus, felebaráti hozzáállás a másik emberhez nem csak a járvány idején kínálja a túlélés, a megerősödés lehetőségét. Szerinte ez az egyetlen járható út az élhető jövő felé.

Az emberi élet törékenységével, a világ sűrűsödő bizonytalanságaival csak együtt, egymással összekapaszkodva lehet szembenézni – írta a főpolgármester, aki úgy fogalmazott:

„ha a hasonlót, ha a közöst keressük a másikban, és nem tesszük ki magunkat a békétlenek szűklátókörűségének, az mindannyiunk boldogulására válik”.

Orbán Viktor: Bízom benne, hogy a sófár hangja idén egy több örömöt adó időszak kezdetét jelzi

Orbán Viktor miniszterelnök újévi üdvözletet küldött a hazai zsidó közösségeknek.