Izrael felkészül a Gázai övezetben történő esetleges eszkalációra

Izrael a zsidó ünnepek idején potenciális eszkalációra készül a Gázai övezetben, mivel a Hamász azzal fenyegetőzött, hogy továbbra is gyújtóléggömböket lő ki a palesztin enklávéból, próbára téve a törékeny tűzszünetet, amely májusban véget vetett az erőszakos összecsapásoknak — írja az Algemeiner.

Szombat este a Hamász legalább egy tucat gyújtóléggömböt lőtt ki az izraeli-gázai határkerítés fölé. Közben gázai palesztin csoportok arra készülnek, hogy a következő napokban fokozzák a gyújtóléggömbök kilövését a biztonsági kerítés mentén lévő települések felé – jelentették palesztin médiaorgánumok.

Az izraeli Kan hírportál beszámolója szerint az IDF megtöbbszörözte erőit a gázai határ mentén, és magas készültségbe helyezte őket a légvédelmi erőivel és a Vaskupola ütegekkel együtt. Ciszjordániában zárlatokat vezetnek be, a Gázai övezetben pedig a közelgő ünnepek alatt zárva lesznek az átkelők – közölte az IDF -, az áruk áthaladását pedig a humanitárius és orvosi szükségletek kivételével kivételesen lezárják.

Minden erőfeszítést megtesznek az eszkaláció megakadályozására, de „ha nincs más választásunk, vállaljuk az eszkalációt, beleértve akár a többnapos harcokat Gázában” – mondták izraeli védelmi szervek forrásai.

Ugyanakkor Abdel-Fattáh el-Sisi egyiptomi elnök új kezdeményezést hirdet az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítására – írja a Rai al-Youm londoni székhelyű online oldal. „Magas rangú” arab források szerint az egyiptomi hírszerző szolgálat arab és európai pártokkal együtt arra készül, hogy a következő napokban „új békekezdeményezést” terjesszen elő – áll a jelentésben.

A feszültség Izrael és a Gázai övezet határán az elmúlt hetekben fokozódott, amikor a Hamász aktivistái erőszakos tüntetéseket tartottak a biztonsági határzár mentén. Palesztinok százai csaptak össze az izraeli védelmi erőkkel, és gyújtóléggömböket lőttek ki a Gázai övezet környéki zsidó közösségekre.

Udi Dekel, a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének (INSS) ügyvezető igazgatója úgy értékelte, hogy „itt az ideje, hogy Izrael megváltoztassa a játékszabályokat, felhagyjon a kiszámíthatósággal, és agresszív, proaktív politikát folytasson”.

„A Hamász olyan kampányra törekszik, amely kifárasztja Izraelt és amely több front között váltakozik: terrorizmus és tömeges erőszak a Gázai övezetből, uszítás Jeruzsálemben, rakétatűz Libanonból, és a terrorizmus bátorítása Ciszjordániában. A szervezet úgy véli, hogy Izrael most nem fog nagyszabású katonai konfliktusba kezdeni a Gázai övezetben” – áll Dekel jelentésében.

Dekel, aki korábban az IDF stratégiai tervezési részlegének vezetőjeként szolgált, azt javasolja, hogy Izrael kényszerítse ki a Gázai övezet és a zsidó állam közötti határátkelők teljes lezárását, és folytasson elhúzódó hadjáratot a Hamász terrorista infrastruktúrája ellen .

„Ha Izrael nem akarja megváltoztatni a játékszabályokat, és nem akarja vállalni a proaktív és váratlan politikával járó kockázatot, akkor be kell látnia, hogy a konfliktuskezelés útját választja, és továbbra is a Hamász által meghatározott zsarolási szabályok szerint cselekszik” – mondta.