Újra napirendre kerülhet a palesztin állam létrehozása

A közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről, valamint az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tűzszünet megerősítéséről tárgyalt csütörtökön Kairóban Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök, II. Abdalláh jordániai uralkodó és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke.

A három vezető megvitatta az izraeli-palesztin konfliktus megoldására szánt kétállami megoldást – tudatta közleményben Szíszi hivatala. A három vezető egyetértett abban, hogy a palesztinoknak joguk van a független államhoz, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa. Izrael határozottan ellenzi ezt a tervet.

A kérdés Jordániát különösen érinti, tekintettel arra, hogy Ammán ellenőrzi a jeruzsálemi óváros szívében található Mecsetek teréért felelős muszlim vallási alapítványt.

Jordánia a második arab ország, amely tizenöt évvel Egyiptom után 1994-ben békeszerződést kötött Izraellel, és amely augusztus közepén igen ritkának számító látogatásra hívta meg Naftali Bennett izraeli kormányfőt.

A feszültségek továbbra is élesek, még ha az új izraeli kormánykoalíció, amelynek most először tagja egy arab párt, a nyugalom megőrzésére is törekszik a májusi háború után. Ez utóbbiban a Gázai övezetet 2007 óta kormányzó Hamász rakétatámadásokkal reagált a kelet-jeruzsálemi feszültségre, amelyekre viszonzásul Izrael légicsapásokat mért a Gázai övezetre. A konfliktusban gázai források szerint legalább 260 palesztin halt meg, a Hamász 80 fegyverese halálát ismerte be. Izraelben tizenkét polgári személy és egy katona halt meg.

Egyiptom, amely éveken át közvetít Izrael és a Hamász között, közreműködött a májusi konfliktust lezáró tűzszüneti megállapodásban. Az elmúlt hetekben felgyorsultak a diplomáciai erőfeszítések, hogy megakadályozzák egy újabb konfliktus kitörését a térségben. Naftali Bennett izraeli kormányfő nemrégiben jelentette be, hogy rövidesen Egyiptomba látogat, hogy Szíszivel tárgyaljon.

A csütörtöki tárgyalásokon az egyiptomi és a jordániai vezető ismételten támogatásáról biztosította Abbászt, és figyelmeztettek a ciszjordániai izraeli telepek bővítésének, valamint a palesztin házak lerombolásának és földterületek elkobzásának „veszélyes következményeire”. A közlemény szerint Szíszi hangsúlyozta, hogy a palesztin állam létrehozásához szükség van valamennyi palesztin szervezet egyesítésére.

A WAFA palesztin hírügynökség szerint Abbász – utalva a Kelet-Jeruzsálemből történő kitoloncolás által fenyegetett palesztinokra – bírálta az izraeli „jogsértéseket” és „a telepesek által a megszálló hadsereg védelme alatt elkövetett agressziókat”.

A palesztin vezető közölte, hogy kész bizalomépítő intézkedéseket hozni és helyreállítani a nyugalmat a palesztin területeken, ha Izrael lehetővé teszi a kétállami megoldást.

A közel-keleti békefolyamatról folytatott tárgyalások 2014-ben rekedtek meg, és elemzők szerint kevés az esély az újraindításra a Palesztin Hatóság és a Hamász közötti feszültségek miatt – jegyezte meg a tárgyalásról beszámolva a Reuters brit hírügynökség.

A palesztinok egyfolytában bírálták Donald Trump előző amerikai elnök Izrael-barát politikáját. Szakértők szerint ma kevéssé valószínű, hogy utódja, Joe Biden bármilyen békefolyamatot újjáéleszt – írta az AFP francia hírügynökség.

Oslo – a jó szándék nem elég a békéhez

Egy norvég villában kezdődtek el 1993-ban az Oslói-béketárgyalások, amelyeknek kezdeti sikere szinte irracionális eufóriát eredményezett, a gyakorlati megvalósítás azonban véres kudarcba fulladt. Hajdú Tímea filmrecenziója.