Pusztít az Ida hurrikán – halálos vihar csapott le New Yorkra is (videó)

Több mint húsz ember életét vesztette az egyesült államokbeli New York New Jersey és Pennsylvania államokban a szokatlanul heves esőzések miatt, amelyet a déli államokban nagy pusztítást okozó Ida hurrikán okozott, miután trópusi viharrá szelídülve haladt át az Egyesült Államok északkeleti részén szerda éjszaka – jelentette csütörtökön az amerikai sajtó.

A beszámolók szerint a vihar következtében az alagsori lakások hirtelen megteltek vízzel, a folyók és a patakok megduzzadtak, és az utakon hömpölygő víz szinte elnyelte az autókat. A New York-i rendőrség tájékoztatása szerint nyolc ember halt meg a városban, amikor a víz csapdába ejtette őket a pincékben. A New Jersey városában található Elizabeth lakótelepen négy holttestet találtak – erről a város polgármestere számolt be. Philadelphia külterületén „több haláleset” is történt, de egyelőre részletes információk nem állnak a rendelkezésre.

USA TODAY on Twitter: „Tornado spawned by Hurricane Ida storms through a New Jersey neighborhood. pic.twitter.com/Vmp4tCrQor / Twitter”

Tornado spawned by Hurricane Ida storms through a New Jersey neighborhood. pic.twitter.com/Vmp4tCrQor

A trópusi vihar néhány helyen ismét tornádóvá erősödött, amely a Philadelphiától délre fekvő Mullica Hill-ben otthonokat és silókat tett a földdel egyenlővé.
A rekord mennyiségű csapadék New York városában a metróalagutakba zúdult, és legalább 17 szerelvényt csapdába ejtett, ezért a szolgáltatás egész éjszaka és kora reggel is szünetelt. Az internetre feltöltött felvételeken az látszott, hogy az utasok állnak az üléseken a vízzel teli szerelvényekben. A hatóságok szerint minden utast kimenekítettek.

NowThis on Twitter: „The remnants of Hurricane Ida wreaked havoc in the Northeast, leaving at least 9 dead and prompting both NY and NJ to declare states of emergency pic.twitter.com/VLST3iCWRz / Twitter”

The remnants of Hurricane Ida wreaked havoc in the Northeast, leaving at least 9 dead and prompting both NY and NJ to declare states of emergency pic.twitter.com/VLST3iCWRz

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) szerdán este egy óra alatt 8,91 centiméter esőt regisztrált a New York városában található Central Parkban, messze felülmúlva a korábbi rekordot, amely 4,92 centiméter volt.

A Pennsylvania államban található Schuylkill folyó a vihar következtében megáradt, és vize elárasztotta az autópályákat, autók merültek el a vízben, és Philadelphia környékén a vasúti közlekedés is akadozott. A városi tisztségviselők csütörtökön a Twitteren „történelmi áradásokról” írtak, miközben a folyók szintje tovább emelkedik.

Roger Martin III on Twitter: „A state-by-state look at the Tornado Warnings issued along the path of #Ida. Ida produced tornadoes from Louisiana to Massachusetts. pic.twitter.com/2657PRwSMK / Twitter”

A state-by-state look at the Tornado Warnings issued along the path of #Ida. Ida produced tornadoes from Louisiana to Massachusetts. pic.twitter.com/2657PRwSMK

Az esőzés a három állam területén csütörtök hajnalban véget ért. A mentő egységek azonban folytatják a kutatást, és nem tartják kizártnak, hogy további holttesteket találnak.

„Ma történelmi időjárási eseményt élünk át, rekord mennyiségű esővel a városban, brutális árvizekkel és veszélyes körülményekkel az utakon” – mondta Bill de Blasio, New York város polgármestere, amikor kihirdette a rendkívüli állapotot.

Phil Murphy, New Jersey állam kormányzója mind a 21 megyében rendkívüli állapotot hirdetett, és azt kérte az emberektől, hogy maradjanak távol az elöntött utaktól. Az államban található Newark Nemzetközi Repülőtér szerdán este leállt, miután a terminálokra is betört a víz. Csütörtökön csak néhány repülőgép indult el, a hivatalos adatok szerint eddig 370 járatot töröltek.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön, a Fehér Házban elmondott beszédében köszönetet mondott azoknak a mentőosztagoknak, akik először a helyszínre értek, és egész éjszaka az emberek megmentésén dolgoztak. „Szeretném kifejezni szívből jövő hálámat az először a helyszínre érkezőknek, és mindenkinek, akik egész éjjel dolgoztak, hogy életeket mentsenek, és az emberek visszakapják az áramszolgáltatást” – fogalmazott az elnök.

Biden közölte azt is: biztosította a kormányzókat, hogy a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) csapata kész minden szükséges segítség megadására.

Német árvíz: a progresszív politika katasztrófája

Három hét távlatából most már tisztábban látszik, hogy mi és miért történt a német árvíz során. Krisztina Koenen írása.