Afganisztánban hagyott amerikai állampolgár: most mi lesz velem?

A nőnek hiába van amerikai útlevele nem menekítették ki az országból, pedig 14 éven át tolmácsként dolgozott a hadseregnek. 

A „Sara” álnéven nyilatkozó afgán-amerikai nő a CNN-nek számolt be arról, hogy hiába próbált kijutni az országból – írja Daily Wire.

A nő elmondta, hogy 10 napon át áltatták őt a kimentéssel, de már nem tudja kinek higgyen.

„A levegőben van a halál. Félek kimenni a házból” – mondta a tolmács. – Sok küldetésen voltam a sereggel, különböző tartományokban, de soha nem éreztem még olyan szívdobogást, mint mikor megmondták nekem, hogy az amerikaiak elmentek. Kire hagytak minket? Azokra az emberekre, akik mindig is meg akartak minket ölni.

A nőnek a teljes családja 37 fő, akik mind az ő házában gyűltek össze.

„Ha az amerikaiak nem tudtak nekem segíteni, amíg itt voltak, hogy fognak nekem segíteni most, hogy már nincsenek?” – tette fel a kérdést „Sara”.

A nő elmondta, hogy még iránymutatást is kapott az amerikai Külügyminisztériumtól, hogy hová menjen a reptérre egy konkrét helyre, de nem tudott bejutni, mert könnygázt dobtak a tömegre.

A tolmács állítása szerint sok ismerőse eljutott Katarba, akik arról számoltak be neki, hogy 7 ezer dokumentum nélküli afgánt mentettetek ki az amerikaiak, akiket nem tudnak azonosítani.

Háredi rabbi menekítette ki az afgán női focistákat

Eredetileg az utolsó afganisztáni zsidót akarta biztonságos helyre vinni, akinek a válóperes komplikációi miatt azonban inkább a tálibok által üldözött sportoló hölgyeken segített.