Életbe lépett a tűzszünet Szíria Izraellel határos részén

Életbe lépett szerdán a dél-szírai Deraa tartományban az Oroszország közvetítésével rendezett tárgyalásokon elfogadott tűzszünet, amely több hétig tartó erőszaknak vetett véget – jelentette a szíriai állami és ellenzéki média.

A kormányerők és ellenzéki fegyveresek közötti összecsapások az izraeli és a jordániai határon uralkodó viszonylagos nyugalom végével fenyegettek.

A megállapodás részeként orosz rendőröket vonultattak a lázadók kezén lévő Deraa el-Balad városba. A megállapodás előirányozza a szíriai kormány szerint a tűzszünetet fenyegető tucatnyi ellenzéki harcos lefegyverzését, illetve eltávolítását a térségből – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, nagy-britanniai székhelyű aktivista szervezet.

Adnan Maszalmeh, aki az ellenzék színeiben vett részt a tűzszüneti tárgyalásokon, elmondta, hogy a megállapodás értelmében biztosítják a Deraa város elleni ostrom befejezését is.

Deraa el-Baladban hetek óta ádáz harcok dúltak, az összecsapásokban számos kormánykatona és ellenzéki fegyveres meghalt, sok polgári lakos elmenekült.

Az ellenzék a kormányt okolta a helyzet kiszélesedéséért.

Oroszország közvetített a minapi harcoknak véget vető tűzszünetről folytatott tárgyalásokon. A megállapodás részeként a kormány rendőrsége és a szövetséges milíciák bevonulnak Deraa el-Baladba az ellenzéki fegyveres csoport kemény magjának a kivonulása után. A többi fegyveres a fegyverei leadása fejében amnesztiát kaphat.

A Jordániával és Izraellel határos Deraa tartomány a 2011-ben Bassár el-Aszad szíriai elnök uralma elleni felkelés bölcsője volt. A szír kormány erői 2018-ban foglalták vissza. Aszad Oroszország és Szíria segítségével vette ismét az ellenőrzése alá az ország legynagyobb részét.

Az amerikai hadsereg állítólag lepaktált a tálibokkal

A megállapodás értelmében a kimenekítendőknek gyülekező pontokon kellett megjelenniük, ahol tálibok ellenőrizték az irataikat, majd a repülőtérre kísérték őket, ahol az amerikai katonák beengedték az embereket.