„Beatles-tagok” vettek részt lefejezésekben Szíriában

A bírósági dokumentumok szerint Alexanda Amon Kotey brit állampolgár, akinek a csoportja meggyilkolta Steven Sotloff, amerikai-izraeli újságírót és másokat, a tervezett meghallgatáson megváltoztatja a vallomását — írja a Times of Israel.

Az Egyesült Államokban az Iszlám Állam terrorcsoporthoz való csatlakozással, valamint a szíriai amerikai és európai túszok kínzására és lefejezésére irányuló összeesküvéssel vádolt két brit állampolgár egyike a tervek szerint bűnösnek vallja magát.

A szövetségi bírósági feljegyzések szerint Alexanda Amon Kotey esetében csütörtökre tűzték ki a vádváltoztatási meghallgatást a virginiai Alexandriában található amerikai kerületi bíróságon.

Kotey egyike annak a négy Iszlám Állam-tagnak, akiket foglyaik brit akcentusuk miatt „Beatlesnek” neveztek.

Koteyt és egy másik férfit, El Shafee Elsheikh-et tavaly hozták az Egyesült Államokba, hogy vádat emeljenek ellenük.

A bírósági dokumentumokból nem derül ki, hogy Kotey várhatóan milyen konkrét vádpontra vagy vádpontokra hivatkozik. A vádirat Steven Sotloff izraeli-amerikai újságíró és három másik amerikai – James Foley, újságíró, Peter Kassig és Kayla Mueller, segélymunkások -, valamint a szintén fogságban tartott európai és japán állampolgárok halálával kapcsolatban vádolja őket.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a kiadatásuk érdekében azt ígérte, hogy egyik vádlottat sem fogják halálbüntetésre ítélni.

A bírósági iratokban semmi sem utal arra, hogy Elsheikh vádalkut kötött volna.

Raj Parekh, Virginia keleti körzetének ügyvivő amerikai ügyésze, aki szintén tagja a Kotey- és Elsheikh-ügyek ügyészi csapatának kedd este nem kívánt nyilatkozni.

Geremy Kamens, a Koteyt képviselő szövetségi kirendelt védő szintén nem kívánt nyilatkozni.

Egy harmadik Beatle, Mohammed Emwazi, más néven „Dzsihád John” egy 2015-ös dróncsapásban halt meg. A negyedik tag Törökországban tölti börtönbüntetését.

A vádirat szerint Kotey és Elsheikh Londonban radikalizálódott, és 2012-ben Szíriába távozott, ahol „egy brutális túszejtési terv vezető résztvevői” voltak, amely amerikai és európai állampolgárokat célzott meg, és amely gyilkosságokat, látszatkivégzéseket, sokkolóval való kínzást, fizikai lefogást és más brutális cselekményeket tartalmazott.

Az ügyészek szerint a férfiak szorosan együttműködtek az IS egyik fő szóvivőjével, aki a csoport vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak jelentett, akit tavaly egy amerikai katonai műveletben megöltek.

A vádirat Koteyt és Elsheikh-et azzal vádolja, hogy részt vettek Foley és más foglyok elrablásában. A vádirat szerint ők felügyelték a túszok fogva tartására szolgáló létesítményeket, és felelősek voltak a foglyok átszállításáért, valamint „hosszú időn át tartó fizikai és pszichológiai erőszakot” követtek el.

Júliusban az ügyészek a párost a négy amerikai túsz fogságba ejtésében „főbűnösnek” nevezték. Feltételezve, hogy a csütörtöki vádalku meghallgatása a tervezett időpontban zajlik, Kotey és az ügyészek olyan tényállást nyújtanának be, amely legalább bizonyos részletességgel ismerteti a konkrét cselekményeket, amelyeket elkövetett.

Őket kettejüket 2018-ban Szíriában fogták el az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők, miközben Törökországba próbáltak menekülni. Az Egyesült Államokba szállításuk előtt adott interjúkban a férfiak elismerték, hogy segítettek Mueller e-mail címeit összegyűjteni, amelyeket váltságdíjkövetelések kiküldésére használhattak. Muellert 2015-ben ölték meg, miután 18 hónapig az IS fogságában volt.

A vádirat leírja egy szíriai fogoly 2014-es kivégzését, és azt állítja, hogy ők ketten arra kényszerítették nyugati túszaikat, hogy végignézzék. Kotey arra utasította a túszokat, hogy térdelve nézzék a kivégzést, és a kezükben táblákkal könyörögjenek a szabadon bocsátásukért. Emwazi tarkón lőtte a foglyot, miközben Elsheikh videóra vette a kivégzést. Elsheikh azt mondta az egyik túsznak: „Te vagy a következő” – állítják az ügyészek.

Elsheikh a tervek szerint januárban áll bíróság elé.

Olcsón megússzák a hazatérő dzsihadisták

Európa nem kapkod a veszélyes terroristák és családtagjaik után. Ráadásul azt sem tudják, mit kezdjenek velük.