Antiszemita garázdákat füleltek le az Emih zsinagóga-avató ünnepségén

Két alkalommal is antiszemita inzultus érte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) legújabb zsinagógájának avató ünnepségére érkezőket 2021. augusztus 27-én, pénteken — olvasható a TEV közleményében.

A kalapban és öltönyben érkező külföldi és magyar résztvevők a Vörösmarty utcába tartottak, amikor két agresszívan viselkedő középkorú férfi leköpte és büdös zsidónak nevezte a gyülekezet két tagját, majd megpróbálta megütni őket. Az incidenst észlelték az arra járók is, így a támadók továbbálltak.

Az szombatfogadó istentiszteletet követően az ünneplő tömeg a Béke Hotel irányába tartott, amikor a Szondi utcában egy a kezében baseballütőt tartó fiatalember „pfúj zsidók, tűnés zsidók” kiáltással inzultálta az arra haladókat, majd amikor többen megfordultak, „ne nézz vissza büdös zsidó” felszólítással reagált. Ezt követően a baseballütőt felemelve próbálta megütni őket, ám a gyors, határozott és szakszerű rendőri fellépésnek köszönhetően nem valósult meg a fizikai támadás. Az atrocitások elkövetőit őrizetbe vették a hatóságok és büntetőeljárást indítottak ellenük.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) nagyra értékeli a helyszíni intézkedés és az azt követő nyomozás során tanúsított gyors és szakszerű hatósági intézkedést, valamint külön köszönetét fejezi ki a rendőrségnek, amiért egyedülálló módon, a szombati munkavégzés tilalmára való tekintettel, vasárnap kora reggel folytatták az eljárást.

“Charasho-charasho, life is good!” Megnyílt Budapest legújabb zsinagógája, a Pesti Stibel

Hatalmas népünnepéllyel nyitotta meg legújabb zsinagógáját az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) péntek délután a VI. kerületi Vörösmarty utca 55-ben, ahol csaknem 40 év után lesz ismét hitélet. A Pesti Stibel avatásán jártunk.