A tálibok amerikai „vereségnek” örülnek , szerintük a kivonulás „nagy lecke más megszállók számára”.

Most már a csendes kabuli repülőteret is ellenőrzésük alatt tartják, a lázadó csoport vezetői jelképesen sétálnak a kifutópályán, és azt mondják, hogy „jó kapcsolatokat akarnak az USA-val és a világgal” — írja a jewishnews.com.

A tálibok teljes ellenőrzésük alatt tartották a kabuli nemzetközi repülőteret kedden, miután az utolsó amerikai repülőgép is elhagyta a kifutópályát, ezzel véget ért Amerika leghosszabb háborúja, és egy immár csendes repülőteret, valamint afgánokat hagyott maga után, akik még mindig a lázadók uralma elől remélnek menekülni.

A Hamid Karzai nemzetközi repülőtér egyetlen kifutópályáján, a repülőtér északi katonai oldalán járművek száguldoztak oda-vissza. Mielőtt hajnalodott volna, erősen felfegyverzett tálib harcosok sétáltak át a katonai oldalon lévő hangárok között, elhaladtak a hét CH-46-os helikopter közül néhány mellett, amelyeket az amerikai külügyminisztérium használt az evakuáláshoz, mielőtt működésképtelenné tették volna őket.

A tálib vezetők később jelképesen átsétáltak a kifutópályán, ezzel is jelezve győzelmüket.

„Gratulálok Afganisztánnak, ez a győzelem mindannyiunké”

— mondta Zabihullah Mudzsahid, tálib szóvivő a repülőtér kifutópályájáról újságíróknak.

Amerika legyőzése „nagy lecke a többi megszálló és a jövő nemzedéke számára” – mondta Mudzsahid néhány órával azután, hogy az utolsó külföldi csapatok elhagyták Afganisztánt.

Szerinte „ez a világ számára is lecke”, de hozzátette, hogy a tálibok „jó kapcsolatokat akarnak az Egyesült Államokkal és a világgal”. Üdvözöljük a jó diplomáciai kapcsolatokat mindannyiukkal”.

A repülőtéren kaotikus jelenetek játszódtak le azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én átvették Kabult. Afgánok ezrei ostromolták a repülőteret, néhányan a halálba zuhantak, miután kétségbeesetten kapaszkodtak egy amerikai C-17-es katonai teherszállító repülőgép oldalába. A múlt héten az Iszlám Állam öngyilkos merénylete a repülőtér egyik kapujánál legalább 169 afgán és 13 amerikai katonatiszt halálát okozta.

Kedden azonban, egy olyan éjszaka után, amikor a tálib harcosok diadalmasan lőttek a levegőbe, a most szolgálatot teljesítő őrök távol tartják a kíváncsiskodókat és azokat, akik még mindig reménykedtek abban, hogy valahogy elérnek egy repülőjáratot.

„20 év után legyőztük az amerikaiakat”

— mondta Mohammad Islam, egy Logar tartományból származó tálib őr a repülőtéren egy Kalasnyikov puskát szorongatva. „Elmentek, és most már szabad az országunk”.

Hozzátette:

„Világos, hogy mit akarunk. A saríát (iszlám törvényeket), békét és stabilitást.”

Mohammad Naeem, a tálibok katari politikai irodájának szóvivője hasonlóan dicsérte a hatalomátvételt egy online videóban kedden kora reggel.

„Hála Istennek, az összes megszálló teljesen elhagyta az országunkat”

— mondta, és a harcosokat mudzsahedineknek, azaz szent harcosoknak nevezve gratulált.

„Ezt a győzelmet Istentől kaptuk. A mudzsahedinek és vezetőik 20 évnyi áldozatos munkájának köszönhető. Sok mudzsahedin áldozta fel az életét”.

Zalmay Khalilzad, az amerikai különmegbízott, aki felügyelte az amerikai tárgyalásokat a tálibokkal, azt írta a Twitteren, hogy „az afgánok a döntés és a lehetőség pillanata előtt állnak” a kivonulás után.

„Országuk jövője az ő kezükben van. Teljes szuverenitással fogják megválasztani az útjukat”

— írta.

„Ez az esély arra, hogy az ő háborújuknak is véget vessenek”.

A tálibok azonban komoly válságok sorozatával néznek szembe, amikor teljesen átveszik az ország kormányzását. Afganisztán több milliárd dollárnyi devizatartalékának nagy része most Amerikában van befagyasztva, ami nyomást gyakorol a mostanra leértékelődött afgán valutára. A bankok a bizonytalanságban a betétek elszaladásától tartva kivonási korlátozásokat vezettek be. A köztisztviselők országszerte azt mondják, hogy hónapok óta nem kapták meg a fizetésüket.

Az orvosi felszerelés továbbra is hiánycikk, miközben a tálibok elől menekülők ezrei továbbra is nyomorúságos körülmények között élnek. A nagy szárazság az ország élelmiszer-ellátását is csökkentette, ami még fontosabbá teszi az importot, és növeli az éhínség kockázatát.

Az evakuálás során az amerikai erők a Fehér Ház szerint több mint 120 000 amerikai állampolgár, külföldi és afgán evakuálásában segédkeztek, ami az amerikai hadsereg történetének legnagyobb légi szállítást jelentette. A koalíciós erők szintén evakuálták állampolgáraikat és afgánokat. Mind a külföldi nemzetek, mind pedig az USA azonban elismerte, hogy nem evakuáltak mindenkit, aki menni akart.

A repülőtér keleti kapujánál egy maroknyi afgán még mindig szerencsét próbál, hátha bejut, bármilyen járat reményében. Egyelőre azonban a kereskedelmi légitársaságok nem repülnek a repülőtérre, és továbbra sem világos, hogy ki veszi át az ország légterének irányítását.

Kifelé menet az amerikai hadsereg figyelmeztette a pilótákat, hogy a repülőtér „nem ellenőrzött”, és „nincs sem légi irányítás, sem repülőtéri szolgáltatás”.

A repülőtérre érkezők közül többen Kandahár tartományból érkeztek, a tálibok dél-afganisztáni központjából, ahol a háború leghevesebb harcai zajlottak. Az egyik férfi, Hekmatullah, aki sok afgánhoz hasonlóan csak egy nevet használ, papírokat vitt magával, amelyekről azt állította, hogy tolmácsként dolgozik.

Hekmatullah elmondta, hogy négy napig várt arra, hogy távozhasson.

„De most nem tudom, milyen esélyeim vannak”

– mondta.

Biden rendkívül sikeresnek tartja az afganisztáni evakuációt

„Egyetlen nemzet sem csinált még hasonlót a történelem során. Csak az Egyesült Államoknak volt erre kapacitása, akarata és képessége” – dicsekedett az amerikai elnök.