Az ismert antiszemita képviselőnő palesztin terrorista holttestének kiadatását követeli

Rashida Tlaib michigani kongresszusi képviselőnő felszólította Izraelt, hogy adja vissza annak a nőnek a holttestét, akit lelőttek miközben izraeli katonákat akart megölni — írja a Jewish Telegraphic Agency.

Tlaib, aki Izrael egyik legkeményebb kritikusa a kongresszusban, szombaton egy Twitter-bejegyzésben bírálta Izraelt, amiért az a politikája, hogy megtartja a támadás során megölt támadók holttestét.

„Ismerd meg Mai Afana édesanyját, Khuloudot, aki azért küzd, hogy eltemethesse a lányát és megkezdhesse a gyógyulást” – írta Tlaib, aki palesztin származású amerikai.

„Mai anya, szerető lány és sikeres PhD hallgató volt. Tavaly júniusban az izraeli kormány megölte. Izrael nem adja ki a holttestét a családjának”.

A tweethez csatoltak egy fotót, amelyen Afana édesanyja a lánya poszterét tartja a kezében.

Afanát június 16-án ölték meg. Az izraeli hadsereg akkor azt állította, hogy a lány autójával belerohant egy ciszjordániai ellenőrzőpontba Jeruzsálem közelében, majd egy késsel a kezében rárontott az ellenőrzőpontnál lévő katonákra. A támadásban egy izraeli katona könnyebben megsérült.

Izrael gyakorlata magánál tartani a támadók holttestét, hogy élő izraeli foglyokért és a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott izraeliek holttestéért kicserélhesse.

Tlaib Twitter-bejegyzésében nem magyarázza Afana halálának hátterét, kivéve egy nyilvánvaló utalást arra a meggyőződésére, hogy a hadsereg nem bizonyította be az Afana elleni ügyet, mondván, hogy a holttesteket „bizonyítékok nélkül” tartják maguknál.

„Azért osztom meg Mai történetét, mert csak tavaly kezdtem értesülni erről az embertelen gyakorlatról az izraeli kormány részéről” – írta Tlaib. „Bizonyíték nélkül fogalmaznak meg állításokat, és mindezt csak azért, hogy a palesztinokat még a haláluk után is tovább dehumanizálják. Ki kell állnunk a kollektív erőszaknak ez ellen a formája ellen.”

Tlaib nem foglalkozik a politika mögöttes indoklásával sem – a Hamász elutasítja az izraeli holttestek és foglyok visszaadását. Hivatkozik azonban a Human Rights Watch jelentésére, amely elítéli Izraelt egy másik palesztin holttestének fogva tartása miatt; ez a jelentés megemlíti Izrael indoklását a holttestek fogva tartására, és elítéli a Hamászt is.

„A palesztin nép ugyanolyan méltóságot érdemel, mint bármely más emberi lény” – írta Tlaib. „Az, hogy megtagadják a jogot, hogy láthassák szeretteiket és lezárhassák magukban halálát, a fájdalmas erőszak egy újabb formája az USA által támogatott, izraeli arzenálból. Mai holtteste egy a százak közül, akiket fogva tartanak.”

Tlaib egyike annak a maroknyi progresszív demokratának, akik támogatják az Izrael-bojkott mozgalmat, és akik a májusi izraeli-Hamász konfliktus idején az Izraelnek nyújtott támogatások csökkentésére szólítottak fel. Ő az egyetlen kongresszusi képviselő, aki azt mondja, hogy szerinte Izraelnek nem szabadna zsidó államként léteznie.

Az USA-ban kaptak kiképzést Hasogdzsi és a haiti elnök gyilkosai is

Az USA régóta úgy tekint a külföldi katonai kiképzésre, mint ami segít biztosítani a külföldi partnerek számára a közös biztonsági fenyegetések kezeléséhez szükséges szakértelmet.