„Abbász hátba szúrta a palesztinokat azzal, hogy találkozott Ganz-cal”

A palesztin frakciók hétfőn elítélték Benny Ganz, védelmi miniszter és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke közötti találkozót, amely „veszélyes fejlemény” és „hátba szúrás” a palesztinoknak — jelenti a The Jerusalem Post.

Abbász és Ganz megvitatták a palesztin-izraeli kapcsolatokat „annak minden aspektusában” – mondta Husszein al-Sheikh, a Palesztin Hatóság polgári ügyekért felelős főhatóságának vezetője, aki részt vett a vasárnap esti ramallahi találkozón.

A Palesztin Hatóság tisztviselői nem voltak hajlandók további részleteket közölni a találkozóról, amelyen Majed Faraj, a Palesztin Hatóság Általános Hírszerző Szolgálatának vezetője is részt vett.

Több palesztin frakció – amelyek többsége nem ismeri el Izrael kivonulási jogát, és ellenez minden békefolyamatot a palesztinok és az izraeliek között – elítélte a Ganz-cal való találkozót, „a háború cionista miniszterének” és „a hadsereg cionista miniszterének” nevezve őt.

A Hamász tisztviselői „veszélyesnek” minősítették a találkozót, és azt mondták, hogy az „a Palesztin Hatóság palesztin vér iránti megvetését tükrözi”.

A találkozó „tükrözi a megszállással való magas szintű biztonsági együttműködést és a Palesztin Hatóságnak a palesztin érdekek semmibevételét” – mondta Sami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője.

Abdel Latif Qanou, a Hamász szóvivője elítélte a találkozót, mint „a palesztin nép és áldozataik hátba döfését”. A találkozó „a mártírok vérének elárulása” – mondta.

A találkozó a Palesztin Hatóság folyamatos hanyatlását és a „nemzeti értékek feladását, valamint a megszállás arculatának megszépülését tükrözte” – mondta Qanou.

A Hamász tisztségviselője, Hazem Qassem szerint a palesztinok elutasították és elítélték a találkozót, „amely idegen a palesztin nép nemzeti szellemétől”.

Az ilyen találkozók azt mutatják, hogy a Palesztin Hatóság vezetése továbbra is abban az illúzióban él, hogy bármit elérhet a „kudarcba fulladt békefolyamat” révén – mondta.

Az ilyen találkozók elmélyítenék a palesztinok közötti megosztottságot, „bonyolítanák a palesztin helyzetet és bátorítanák azokat, akik normalizálni akarják kapcsolataikat” Izraellel – mondta Qassem.

A Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) szerint a találkozóra a palesztinok elleni „megszállás, ostrom és agresszió” bűneinek hátterében került sor.

„Abbász és Ganz találkozója népünk számára felér egy hátbaszúrással ” – mondta Tareq Silmi, a PIJ szóvivője. „A megszálló hadsereg által Ganz parancsára megölt gyermekek vére még mindig a földön van, és még nem száradt fel”.

Azzal vádolta a Palesztin Hatóságot és Abbászt, hogy „hátat fordítanak a nemzeti konszenzusnak, és olyan feltételeket szabnak, amelyek a megszállást szolgálják a nemzeti párbeszéd újrafelvételéhez, miközben versenyt futnak az ellenséges vezetőkkel, és ártatlanok vérével szennyezett kezekbe teszik a kezüket”.

A PFSZ marxista-leninista Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) szerint az Abbász-Ganz találkozó „a palesztin nép jogait kompromittáló politika folytatása”.

A találkozó „a hiábavaló tárgyalások, a bűn és gyilkosság kormányának tett további engedmények bemutatása politikájának folytatása” volt – mondta Eyad Awadallah, a PFLP magas rangú tisztviselője.

Azzal vádolta Abbászt, hogy eltávolodott a palesztin nemzeti konszenzustól, és megsértette a palesztin intézmények határozatait, amelyek az Izraellel való kapcsolatok megszakítására szólítottak fel.

„Ez a találkozó a biztonsági és gazdasági megoldás megszilárdításának keretein belül történik, még több gazdasági kenőpénz felajánlásával a telepesek és a megszállás biztonságának megőrzéséért cserébe” – mondta Awadallah.

A Gázai övezetben működő Mudzsahedin mozgalom szerint a Palesztin Hatóság vezetése csak az idejét vesztegeti azzal, hogy a tárgyalások lehetőségére, valamint Izrael és az Egyesült Államok jó szándékára fogad.

„Az átfogó ellenállás útja az egyetlen út a palesztin nép jogainak helyreállításához” – áll a szervezet közleményében. „A cionista vezetőkkel való találkozók arra bátorítják a cionista entitást, hogy folytassa népünk elleni agresszív politikáját”.

Az al-Ahrar, a Hamász által támogatott Fatah disszidensek gázai székhelyű csoportja szerint az Abbász-Gantz találkozó a Palesztin Hatóság és Izrael közötti biztonsági együttműködés folytatása.

„Ez egy hátba szúrás a palesztin nép, forradalmának és ellenállásának számára ” – áll a szervezet közleményében. „Az ilyen áruló találkozóknak semmi közük a politikai munkához. Ez a nemzeti határozatok és a palesztin nép akaratának újabb elárulása”.

Ghaszan Dzsadallah, a megbuktatott Fatah-vezér, Muhammad Dahlan által vezetett Demokratikus Reformáramlat egyik vezető tagja szintén bírálta Abbász és Ganz találkozóját. Dahlan, aki az Egyesült Arab Emírségekben él, Abbász egyik fő riválisa.

A találkozóra akkor került sor, amikor Abbász feltételeket szabott a politikai riválisaival való találkozáshoz – mondta Dzsadallah.

„Hónapokig is eltarthat, amíg megszervezik a találkozót az egyik palesztin tisztviselő és a másik között” – mondta. „De elég egy telefonhívás ahhoz, hogy találkozót tartsunk az ellenség hadügyminiszterével”.

Abbászra utalva Dzsadallah megkérdezte: „Miféle politikai kultúra az, amit egyesek megpróbálnak belénk sulykolni, amikor ő [Abbász] ezernyi feltételt szab ahhoz, hogy találkozzon palesztin testvéreivel, miközben még csak tiltakozni sem mer az ellenség bűnei ellen? Mikor lesz vége ennek az erkölcstelenségnek és ennek az arroganciának?”

Felszállnak az utolsó amerikai evakuációs járatok, véget ér Amerika 20 éves afganisztáni háborúja

Pár ezer amerikai állampolgár marad hátra, amikor az utolsó katonai transzportok éjfél előtt indultak; a tábornok reméli, hogy még el tudják hagyni a tálibok által uralt országot.