Feltételesen szabadlábra helyeznék Robert Kennedy gyilkosát

A palesztin merénylő Izrael-párti nézetei miatt ölte meg Robert Kennedyt ötven évvel ezelőtt – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A kaliforniai feltételes szabadlábra helyezési bizottság javasolta Sirhan Sirhan, a jeruzsálemi születésű palesztin merénylő szabadon bocsátását, aki 1968-ban agyonlőtte Robert Kennedyt, éppen akkor, amikor úgy tűnt, hogy elfogja nyerni a demokrata párti elnökjelöltséget.

A bizottság pénteken közölte, hogy a 77 éves Sirhan megbánta tettét, és nem valószínű, hogy ismételten követne el bűnt. Sirhan halálos ítéletét 1972-ben életfogytiglanra változtatták, miután a Kalifornia állam eltörölte a halálbüntetést.

A feltételes szabadlábra helyezési bizottság ügyvédeinek 90 napjuk van a döntés felülvizsgálatára, majd a demokrata Gavin Newsom kormányzónak 30 napja van arra, hogy jóváhagyja azt. Newsomot vissza akarják hívni a kormányzóságból ezért jövő hónapban tartandó választásokon kell megmérettetnie magát. Newsom eddig nem jelezte, hogyan fog dönteni. Kennedy hat gyermeke azt mondta, hogy „lesújtotta” őket a bizottság döntése, és sürgette Newsomot, hogy vonja vissza azt.

Két másik gyermeke Kennedynek, Douglas és Robert Jr. a szabadon bocsátás mellett foglalt állást.

Kennedy, aki akkoriban New York-i szenátor volt, támogatta 50 harci repülőgép eladását Izraelnek, ami a palesztin keresztény Sirhan szerint az egyik tényező volt, ami kiváltotta a dühét. Azt is mondta, hogy a gyilkosság idején részeg volt.

Kennedy 1948-ban, közvetlenül Izrael függetlenségének kikiáltása előtt látogatott el az akkori brit mandátum alatt álló Palesztinába, és a fiatal állam melletti szenvedélyes szószóló lett.

Sirhan, akit szabadlábra helyezése esetén Jordániába deportálhatnak, sajnálatát fejezte ki korábbi tettei miatt.

Hollandia elismerte, palesztin terroristákat pénzelt

Részben holland forrásból kapták a fizetésüket azok a palesztin terroristák, akik tavaly egy út mellett elhelyezett bombával megöltek egy 17 éves izraeli lányt.