Bruck Edith újabb olasz irodalmi díjat nyert

A holokauszt beszámolójaként ismert Elveszett kenyér című regényével Bruck Edith, Olaszországban élő magyar írónő lett a Viareggio-Repaci irodalmi díj egyik győztese – jelentette az olasz sajtó vasárnap.

A 92. kiadásához érkezett irodalmi díj kihirdetése az olaszországi és európai értelmiség egyik kedvenc alkotó- és üdülőhelyeként ismert Viareggio nyári kulturális eseményének számít.

Az idén három nyertest választottak: Flavio Santi költő és Walter Siti író mellett Bruck Edithnek ítélték a legjobbnak járó díjat. Különdíjat Roberto Benigni színész-rendező kapott.

Az 1929-ben Leonida Repaci alapította viareggiói irodalmi díj szombat esti kiosztásán több perces taps fogadta a kilencvenéves írónőt, akit a közönség előtti nyilvános beszélgetésen az afganisztáni helyzetről is kérdeztek.

A Tiszakarádon született, 1955 óta Olaszországban élő költő, író, rendező az idén bekerült a másik tekintélyes olasz irodalmi díj, a Premio Strega öt döntős írója közé is az Elveszett kenyér című művével.

Februárban a szentszéki napilap L’Osservatore Romanóban közölt cikket, melyet követően Ferenc pápa római lakásán kereste fel Bruck Edithet, hogy az emberiség nevében bocsánatot kérjen tőle a második világháború alatt történtekért.

Ferenc pápa meglátogatta Edith Bruckot

A 88 éves Edith Bruck Tiszakarádon született zsidó családban, az egész családját elhurcolták a soá idején.