Távollétében 10 évre ítéltek egy libanoni orvost, mert izraeliekkel dolgozott együtt

A Sydneyben élő Dzsamal Rifit az „ellenséggel való kollaborálásért” ítélték el; Rifi palesztinok izraeli kórházakba történő szállításán dolgozik, hogy ott kezeltessék őket – írja a The Times of Israel.

A Sydneyben élő Dzsamal Rifi szerint az ítélet a libanoni korrupt politikai rendszer és az Irán által támogatott Hezbollah terrorcsoport befolyása miatt született.

Rifi elmondta, hogy szerinte a büntetésre a Rozana projektben végzett munkája miatt került sor, amely Júdea-Szamáriában és a gázai övezeti palesztin betegeket segít izraeli kórházakba szállítani, amellett, hogy képzést is biztosít palesztin egészségügyi dolgozóknak.

Úgy véli, hogy testvére, Ashraf Rifi, a libanoni belbiztonsági erők korábbi igazgatója elleni lejárató kampány részeként vették őt is célba, aki nyíltan bírálja az Irán által támogatott terrorcsoportot, a Hezbollahot.

„A humanitárius munkámat arra használják fel, hogy engem, és rajtam keresztül a testvéremet is árulónak bélyegezzék, hogy elnémítsák a hangját”.

A Project Rozana ausztrál részlege a helyi zsidó közösség tagjaival együttműködve dolgozik, és Rifi 2017 óta vesz részt a munkájában. A Project Rozana nemrég segített a palesztin egészségügyi rendszernek felkészülni a COVID-19 járvány kezelésére, 30 lélegeztetőgépet küldve a Palesztin Hatóságnak.

Az ítélet miatt Rifi nem utazhat többé hazájába, hogy meglátogassa családját.

„Az emberek áram nélkül élnek, és nem jutnak vízhez. Egy olyan országban, ahol semmi sem működik, ha ilyen figyelmet fordítanak egy ilyen apró részletekre mint én, akkor valamit biztosan jól csinálok”

– mondta.

A Sky News szerint Rifi Izraelben is járt, ami a libanoni törvények szerint tilos a libanoni állampolgárok számára.

Libanon lassan megszűnik államnak lenni, és Irán nem is lehetne boldogabb

A Közel-Kelet korábbi egyik legfejlettebb államában lassan áram és víz sincs, a káoszból pedig Irán húz hasznot.