Orbán Balázs: „A közös jövőt magyarul írják és keresztény civilizációs alapokon áll”

A magyar kormány büszkén vállalt feladatának nevezte a keresztény közösségek segítését a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.

Orbán Balázs a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia altemplombővítésének és közösségiház-építésének alapkőletételén azt mondta: a nyugati államokban egyre több templom, kegyeleti hely válik a bontás áldozatává vagy enyészik el, emiatt pedig a hanyatlás jelei mutatkoznak az adott városokban.

„Ahogy Nyugat-Európa megfeledkezik keresztény értékeiről, úgy tűnnek el a környezetükért és településükért felelősséget vállaló közösségek is”

– mondta.

„A magyar kormánya azonban büszkén segíti a keresztény közösségek boldogulását, ezért 2010 és 2020 között 2800 templom újulhatott meg és 120 új épülhetett a Kárpát-medencében”

– közölte az államtitkár.

A bővítéssel méltó körülményeket teremtenek az elhunyt ősök előtti emlékezésre és a közös jövő építésére. „Ezt a közös jövőt magyarul írják és keresztény civilizációs alapokon áll”

– fogalmazott Orbán Balázs.

Székely János szombathelyi megyés püspök ünnepi beszédében azt mondta, hogy „a negatív értelemben vett globalizmusnak és a szélsőségesen liberális véleménydiktatúrának” öt halálos ellensége van: az Isten és a vallás, a család, a nemzet, a fizikai föld, illetve a közösség.

A „gonosz” elvágja az éltető szálakat, ezért ennek a közösségi háznak az a küldetése, hogy erősítse, újrakösse az éltető szálakat a teremtőhöz, a családokhoz, a nemzethez, a közösséghez

– közölte.

Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott: „Mindszenty József hazájában vagyunk, ez a név kötelez minket arra, hogy mit építünk és mit újítunk fel a városban. Csak akkor marad meg Magyarország és Európa, ha meg tudjuk védeni keresztény templomainkat és hitünket”

– mondta.

Orbán Balázs: A felsőoktatás terén jövőre a GDP-arányos költések szintjén a top 3 európai ország között leszünk

„Izrael államnak egyre kevesebb, Brüsszelben meg kifejezetten kevés barátja van. Magyarország ezen kevesek egyike.”