Honvédség parancsnoka: „Volt olyan kimenekített, aki már a repülőgépen bombát szerelt”

Magyarország katonái 2003-tól kezdve 18 éven át szolgáltak Afganisztánban, a NATO „együtt megyünk be, együtt megyünk ki” mottója egészen addig teljesült, amíg Joe Biden amerikai elnök be nem jelentette az amerikai csapatok májusban megkezdődő kivonását – mondta Benkő Tibor, honvédelmi miniszter csütörtökön – írja a Telex.

A Sámánnak elnevezett magyar kimenekítési művelet augusztus 19-án vette kezdetét és véget is ért. Összesen 540 főt, magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárokat menekítettek ki Afganisztánból. Arra a honvédelmi miniszternek nem volt felhatalmazása, hogy részletezze, hogy melyik nemzet állampolgárai közül összesen hány főt jelent ez. Minden olyan magyart sikerült hazahozni, akikről a minisztériumnak tudomása volt, emellett 57 afgán családot, köztük 180 gyermeket menekítettek ki a magyar katonák. Benkő szerint összesen 87 százalékát sikerült elhozni azoknak az afgánoknak, akik az elmúlt években a magyar hadsereg munkáját segítették.

„Volt olyan nem magyar kimenekítést végző gép, ahol az egyik kimenekített már a repülőgépen bombát szerelt”

– közölte dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

A honvédség parancsnoka szerint az első magyar gép mindössze 30 percet tölthetett a kabuli reptéren. Összesen 14 kört tettek meg a magyar gépek, egy-egy körben 6-60 embert sikerült kihozni.

Az eredeti teljes írás itt olvasható.

Épségben hazaértek a magyar katonák Afganisztánból

Éjjel landolt Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a Magyar Honvédség két utasszállító repülőgépe.