Botrányt okozott Ferenc pápa a Tórával kapcsolatos kijelentéseivel

Ratzon Aruszi rabbi, a főrabbinátus vallások közötti ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke aggodalmát fejezte ki Ferenc pápa zsidótörvényekkel kapcsolatos közelmúltbeli megjegyzései miatt. Aruszi levélben kért tisztázást a Vatikántól, a pápa közelmúltban tett megjegyzései miatt – írja az Újkelet.live

Augusztus 11-én Ferenc pápa a Vatikánban a Biblia első öt könyvéről beszélt, azaz a Tóráról. A pápa arra a bibliai történetre hivatkozott, amikor az Örökkévaló a zsidó népnek adta a Tórát: „Isten felajánlotta nekik a Tórát, a Törvényt, hogy megérthessék akaratát és méltányosságban élhessenek. Azt kell gondolnunk, hogy akkoriban szükség volt egy ilyen Törvényre, ez óriási ajándék volt, amit Isten adott a népének”.

A pápa később hozzátette: „A törvény azonban nem ad életet, nem ajánlja fel az ígéret beteljesítését, mert nem képes beteljesíteni azt. A törvény egy utazás, egy utazás, amely egy találkozás felé vezet … Azoknak, akik az életet keresik, az ígéret és annak Krisztusban való beteljesedése felé kell fordulniuk” – mondta a pápa a beszéd hivatalos vatikáni angol fordításában.

„Prédikációjában a pápa úgy mutatja be a keresztény hitet, hogy nemcsak felülírja a Tórát; de azt állítja, hogy ez utóbbi már nem ad életet, ami arra utal, hogy a zsidó vallási gyakorlat a jelen korszakban elavult”

– írta Aruszi a levélben.

„Ez valójában része a zsidók és a judaizmus iránti ‘megvetés tanításának’, amelyről úgy gondoltuk, hogy az Egyház teljes mértékben elutasította.”

Az eredeti teljes írás itt olvasható.

Lelki bandaháború a katolikus egyházban

Ferenc pápa lényegében leszámol az Istentől kinyilatkoztatott vallás „szent maradékával”, a maroknyi hagyományhű pappal és hívővel, ezek közösségeivel és intézményeivel. Gallai Tamás írása.