A Rolling Stones dobosának titkos zsidó története

80 éves korában elhunyt Charlie Watts, a Rolling Stones egyik alapítója, a brit rockzenekar örökös dobosa — olvasható a Forward zsidó magazinban.

A hónap elején a Rolling Stones bejelentette, hogy Watts nem lép fel a zenekarral a közelgő turnén, meg nem nevezett egészségügyi okok miatt. A Stones tagjaként minden idők egyik legnagyobb rockdobosaként tartják számon, aki hozzájárult a zenekar klasszikus-rock hangzásának megteremtéséhez és finomításához, amely gyakorlatilag magának a műfajnak a szinonimájává vált.

Annak ellenére, hogy a történelem legmaradandóbb rockzenekarának dobosa volt, Watts valójában jazzdobos volt, és minden példaképe és idolja a jazz világából származott. Watts sokáig még saját tradicionális swing zenekarát is vezette az Egyesült Királyságban. Kedvenc jazzdobosai közé tartozott a New York-i születésű Sheldon „Shelly” Manne, aki a jazz minden stílusában játszott, de leginkább a West Coast mozgalomban végzett munkájáról ismert. Manne egyszer felvett egy albumot „My Son the Jazz Drummer!” címmel.

A lemezen jiddis és izraeli dalok hard-bop és soul-jazz változatai szerepeltek, köztük a „Bay Mir Bistu Sheyn”, a „Di Grine Kuzine” és a „Yossel! Yossel!”

Watts művészeti iskolába járt, és egy rövid ideig grafikusként dolgozott. Első munkahelye a brooklyni születésű Bob Gillnél volt, akit egy londoni tervezőcég társalapítójaként ismertek. Mielőtt Gill tervezőként hírnevet szerzett, és többek között egy „A zsidó élményről” szóló közszolgálati rádiósorozat logójáért felelt, a Catskills-i nyári üdülőhelyeken zongorázott.

The Rolling Stones perform for the first time ever in Israel

(5 Jun 2014) THE STONES ROLL INTO ISRAEL The Rolling Stones played their first-ever conert in Israel to a crowd of over 40,000 fans in Tel Aviv.The band took…

Pályafutása későbbi szakaszában Gillt és egy régi katonatársát, Robert Rabinowitz festőművészt felkérték, hogy írjanak és tervezzenek egy multimédiás történetet az 1960-as évekről, amelynek zenéjéhez a Beatles zenéjét használták. Az eredmény a „Beatlemania” lett, amely három évig futott a Broadwayn, és az évek során több turnét is megélt.

Watts sosem fordított teljesen hátat a grafikusművészetnek – több Stones-album borítóját is ő tervezte, és nagyban részt vett a színpadi show-k tervezési munkálataiban. A zene azonban erősebb vonzerőt gyakorolt a kezdő dobosra. Alan Clayson 2011-es Watts-életrajza szerint

„első nyilvános fellépései egy közepes színvonalú, félprofi csapattal voltak, amelynek fő profilja zsidó esküvői fogadásokon való zenélés volt.

‘Soha nem tudtam, mi a fene folyik itt’ – vallotta be Charlie -, ‘hiszen nem vagyok zsidó'”.

Mint a legtöbb Stones-bandatársa, Watts is a Blues Incorporatedben töltötte a tanulóéveit, egy olyan zenekarban, amelyet az angol bluesgitáros, Alexis Korner vezetett, aki osztrák-zsidó apától és török-görög anyától született Párizsban. A zenekar, amely londoni hardcore blues klubokban játszott, az angol rockzenészek egy egész generációjának képzőhelyéül szolgált, akiknek munkássága az elektromos blueson alapult.

A dobolás mellett Watts a rock egyik legstílusosabban öltözködőjeként is ismert volt. A Daily Telegraph a világ egyik legjobban öltözött emberének nevezte, 2006-ban pedig a Vanity Fair magazin a nemzetközi Best Dressed List Hall of Fame-be választotta. Leonard Cohenhez hasonlóan Watts is a klasszikus, hagyományos öltönyöket kedvelte (bár dobolás közben nem). Egy interjúban Watts az apjának tulajdonította, hogy fiatal korában elvitte a szabójához.

„Akkoriban volt egy kis zsidó fickó a londoni East Enden, aki megcsinálta neked a dolgaidat”

— mondta Watts. Ugyanebben az interjúban Watts tisztelettel adózott a bronxi születésű ruhatervező Ralph Lifshitznek, ismertebb nevén Ralph Lauren-nak.

„Az öreg Ralph Lauren nagyon szép dolgokat csinál. Az ő cuccai olyanok, amilyeneket én szeretek – régi angol és darázsderekú bostoni”

— mondta Watts.

2014. június 3-án, egy nappal azelőtt, hogy a Rolling Stones Tel Avivban lépett volna fel, Watts a Stones gitárosával, Ron Wooddal meglátogatta a jeruzsálemi óvárosban lévő Siratófalat.

The Rolling Stones visit Jerusalem – no comment

Rolling Stones band members Ronnie Wood and Charlie Watts visited Jerusalem’s Western Wall, ahead of a first-ever concert in Tel Aviv, Israel.Accompanied by …