Viták közepette veheti kezdetét a londoni Holokauszt Emlékhely építése év végén

A brit főváros szívébe tervezett emlékhely várhatóan 2025-ben nyitja meg kapuit.

A brit kormány jóváhagyásával kezdődhet meg hamarosan a londoni Holokauszt Emlékhely és Tanulmányi Központ felépítése. Az új intézmény Westminster kerületében, a Victoria Tower Gardens területén kap majd helyet a Deutsche Welle cikke szerint.

A kormányzat közleménye szerint a projekt célja lesz emléket állítani a holokausztban meggyilkolt 6 millió zsidó, valamint a fogyatékkal élő, roma és meleg áldozatok számára. Továbbá más népirtásokra is figyelem vetül majd – többek között a Kambodzsában, Ruandában és Boszniában történtekre.

A brit kormány bejelentése szerint a belépés ingyenes lesz az emlékhelyre – amit a közlemény az Egyesült Királyság első ilyen jellegű intézményeként nevez meg, noha a londoni Hyde Parkban már megtalálható egy holokauszt emlékkert.

A lap szerint az emlékhely körül már kezdetektől viták alakultak ki: 2014-ben David Cameron egykori miniszterelnök kezdeményezte a westminsteri tervek megvalósítását, ám 2018-ban a helyi hatóságok megpróbálták máshova költöztetni a projektet – arra hivatkozva, hogy túl közel lenne a park többi emlékműjéhez.

De nem ez volt az egyetlen pont, ami mentén nézeteltérések alakultak ki. Bár 2019-ben Boris Johnson miniszterelnök felülírta az ellenkező hatóságok szavát, 2020-ban 42 akadémiai szereplő kifogásolta a helyszínt. Az egyetemi értelmiségiek szerint ugyanis a kormányzati épületek közelsége azt sugallhatja, hogy Nagy-Britannia pozitív, egyfajta megmentő szerepet töltött be a Soáh idején, amit a történelem nem igazol.

Jean-Marc Dreyfus, a Manchester Egyetem professzora szerint azonban nem kell ettől tartani, ugyanis az emlékmű túl semleges lesz ahhoz, hogy ilyen következtetéseket lehessen levonni róla. „Nem tartalmaz szimbólumokat a Soáhról, teljesen semleges. Akár valami egészen más emlékét is őrizhetné” – fogalmazott a professzor, aki a brit referendumot is szóba hozta. Szerinte ugyanis a konzervatív brit vezetők akár a Brexit igazolására is felhasználhatják az emlékhelyet. „Azt mondja, nézzétek: ez történt Európában, abban az Európában, aminek Britannia már nem része”.

Ugyanakkor vannak, akik szerint üdvözlendő lépés az emlékhely felépítése. A tanulmányi központról Jean-Marc Dreyfus is pozitívan beszélt, valamint a tervek kapcsán nyilatkozó Sir Ben Helfgott brit holokauszttúlélő is örömét fejezte ki: „Tudom, hogy sok idővel azután, hogy én és a többi túlélő elköltözünk, az Egyesült Királyság még mindig emlékezni fog a holokausztra és megtanulva, hogy mi történt, amikor a gyűlölet uralkodott”.

A Deutsche Welle cikke alapján az építkezés 2021 végén kezdődik majd és 2025-ben fogadják az első látogatókat. A projekt megvalósítási költségeit nagyjából 118 millió eurós összegre becsülik.