Meggyilkoltak egy jesiva diákot Denverben

Négy fiatalt tartóztatott le a rendőrség, akik egy erőszakhullám befejezéseként ismeretlen okból támadták meg és ölték meg a 18 esztendős haredi fiút. 

Shmuel Silverberg éppen a Toras Chaim jesiva előtt sétált, mikor négy fiatal megtámadta és lelőtte – számolt be a Jewish Telegraphic Agency.

A rendőrség szerint nem antiszemitizmus motiválta a támadókat.

Matt Clark, denveri rendőrtiszt azt nyilatkozta, hogy a fiatalok különböző bűncselekmények elkövetésével töltötték az estét, majd ennek a végén megtámadták a zsidó tinédzsert is. A bűnözők a kihallgatás során egyszer sem utaltak arra, hogy az áldozatuk zsidó volt. Mielőtt Shmuelt megölték egy másik férfit is meglőttek majd kiraboltak. A rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy betörtek egy üzletben és elloptak egy autót is.

A tizennyolc éves fiút a jesiva előtt lőtték le, aki berohant az iskolába. A jesiva diákjai megpróbálták újraéleszteni a társukat, akit a mentők kórházba szállítottak, ahol az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

A helyi haredi közösséget mélyen megrázta a gyilkosság.

Shmuel Silverberg eredetileg Clevelandből származik, aki tanulni érkezett Denverbe. A tiszteletére tartott emlékesten több rabbi is könnyezve emlékezett meg a fiatalemberről. Többen elmondták, micsoda űrt hagy maga után Shmuel, aki mindig vidám volt, és nagyon szerette a Tórát tanulmányozni.

„Azért jöttél, hogy megmutasd, hogyan legyünk jobb emberek” – mondta az egyik rabbi.

Az elkövetők mind 21 év alatti fiatalok voltak, akik valószínűleg kiskorúak börtönében találkoztak.

Hollywood háborúja a judaizmus ellen

Napjainkban a zsidók a leginkább célkeresztbe került kisebbségi csoport Amerikában, és az öltözködésükben is nyilvánvalóan zsidók azok, akik a legnagyobb valószínűséggel fizikai bántalmazás és támadás áldozatává válnak. Egy olyan korban, amikor tilos bármilyen meggyőződésű csoportot kritizálni, úgy tűnik, csak egyet szabad gyűlölni – az ortodox zsidókat.