Biden adminisztráció: aki ki akar jutni Afganisztánból fizessen a fuvarért

Az amerikai sajtó értesülései szerint, az iszlamisták által elfoglalt országban ragadt több ezer amerikai állampolgárt csak akkor evakuálják, ha jelentős összeget fizetnek. 

A Daily Caller News Foundation (DCNF) értesülései szerint a Biden adminsztráció azt kommunikálja az Afganisztánban ragadt amerikai állampolgárok felé, hogy minimum 2000 dollárt (600 ezer forintot) kell fizetniük, ha azt akarják, hogy evakuálják őket – számolt be a Daily Wire.

Az amerikai lap utánanézett annak a formanyomtatványnak, amit a menekülőknek ki kell tölteniük, ha ráakarnak kerülni valamelyik repülőgépre.

A nyomtatvány kitöltőjének el kell fogadnia, hogy először is a járat nem ingyen van (ráadásul se készpénzt, se hitelkártyát nem fogadnak el), másodszor pedig, hogy ha kölcsönt írnak alá a kimentésért, addig nem kaphatnak új útlevelet, amíg ki nem fizetik az út költségét.

A Külügyminisztérium szóvivője korábban azt állította, hogy a különleges körülményekre való tekintettel nem kérnek pénzt a menekülő amerikaiaktól.

Az amerikai törvények szerint ehhez joga van a kormányzatnak. A hadsereg és más állami pénzből fenntartott ügynökségek dolgozóinak kimenekítése más kérdést, de, aki önként tartózkodik egy országban, azok kimentése nem feltétlenül történik ingyen.

Borítókép: MTI/AP/Susan Walsh

A barbárok ébredése — jön a tálib rémuralom?

A nyugati médiára felkészült tálibok azt nyilatkozták az AP-nek, hogy nyitott és „befogadó iszlamista kormányt” alakítanak. Azonban mind az afgánok jelentős része, mind a távolból figyelő nemzetközi közösség attól tart, hogy újra létrejön az a tálib iszlamista emirátus, amelynek emléke még mindig kísérti azokat, akik átélték. Hajdú Tímea írása.