Kétségbeesett afgán nők átdobják csecsemőiket a szögesdróton, hogy megmentsék őket

Az afganisztáni Kabulból készült szívszorító videó azt mutatja, ahogy az emberek csecsemő gyermekeiket átadják az előttük álló tömegben a kabuli repülőtéren, remélve, hogy ezzel megmenthetik őket — jelenti a Daily Wire.

Más jelentések szerint a nők kétségbeesett próbálkozásként dobták át a szögesdróton a csecsemőiket, hogy megmentsék őket a táliboktól.

Stuart Ramsey így számolt be a Sky Newsnak: „Egy magas rangú tiszt azt mondta nekem, hogy nem volt más választásuk, mert a helyzet kicsúszott a kezükből, de azt mondta, hogy a blokád néhány katonájával élete végéig együtt fog élni.

„Szörnyű volt, a nők a szögesdróton átdobálták a csecsemőiket, és kérték a katonákat, hogy vigyék el őket, néhányan beleakadtak a drótba” – mondta nekem. ‘Aggódom az embereimért, néhányuknak tanácsot adok, tegnap este mindenki sírt.”

Az I News így számolt be: „Kim Sengupta haditudósító kabuli tudósítása az egyik legfelkavaróbb történet, amit eddig közzétettünk. A kabuli repülőtéren egy ejtőernyős ezredes tiszt elmondja Kimnek, hogy az afgán anyák megpróbálták a szögesdróton keresztül a brit katonáknak átdobni a csecsemőiket, abban a reményben, hogy gyermekeiket megmenthetik a tálibok alatti élettől. A csecsemők egy része nem jutott el a katonákhoz”.

Townhall.com on Twitter: „People are passing infants to the front of the crowd outside of the Kabul airport in the hopes that they’ll be evacuated. pic.twitter.com/iyJdfTnhgC / Twitter”

People are passing infants to the front of the crowd outside of the Kabul airport in the hopes that they’ll be evacuated. pic.twitter.com/iyJdfTnhgC

Ezen a videón pedig egy másik hasonló eset látható: 

https://twitter.com/disclosetv/status/1428417904874246151

A Washington Post leírta, milyen volt az élet néhány gyermek számára, amikor a tálibok utoljára uralták Afganisztánt, 1996 és 2001 között:

A külvilág rendszeresen bepillantást nyerhetett az országba (bár a fényképezés technikailag tilos volt): A stadionban térdre kényszerített afgán anyáról készült videó, akit a kapufák között lőttek agyon. Voltak fotók olyan gyerekekről, akik megelőzhető betegségekben haldokolnak egy leromlott gyermekkórházban.

Az amerikai külügyminisztérium 2001 novemberében írta, közvetlenül azután, hogy az Egyesült Államok kiszorította a tálibokat a hatalomból:

A tálib uralom alatt a nők csak a legkezdetlegesebb hozzáférést kapták az egészségügyi ellátáshoz és az orvosi ellátáshoz, veszélyeztetve ezzel egészségüket és ezáltal a családjaikat is. A legtöbb kórházban a férfi orvosok csak akkor vizsgálhatták meg a női beteget, ha az teljesen fel volt öltözve, ami kizárta az érdemi diagnózis és kezelés lehetőségét.

Ezek a tálib előírások a nők megfelelő orvosi ellátásának hiányához vezettek, és hozzájárultak a szenvedés és a halálozási arány növekedéséhez. Afganisztánban a világon a második legrosszabb a szülés közbeni anyai halálozás aránya. Minden 100 nőből körülbelül 16 meghal szülés közben. A nők nem megfelelő orvosi ellátása az afgán gyermekek rossz orvosi ellátását és magas halálozási arányát is jelentette. Afganisztánban a világon az egyik legmagasabb a csecsemő- és gyermekhalandóság. Az ENSZ Nemzetközi Gyermekmentő Alapja (UNICEF) szerint 1000 csecsemőből 165 meghal az első születésnapja előtt.

A gyermekekről és a fegyveres konfliktusokról szóló legfrissebb ENSZ-jelentés szerint 2019 januárja és 2020 decembere között több mint 6470 gyermek elleni súlyos jogsértést dokumentáltak, amelyek közel felét a táliboknak tulajdonították – jelentette az ENSZ.

A barbárok ébredése — jön a tálib rémuralom?

A nyugati médiára felkészült tálibok azt nyilatkozták az AP-nek, hogy nyitott és „befogadó iszlamista kormányt” alakítanak. Azonban mind az afgánok jelentős része, mind a távolból figyelő nemzetközi közösség attól tart, hogy újra létrejön az a tálib iszlamista emirátus, amelynek emléke még mindig kísérti azokat, akik átélték. Hajdú Tímea írása.