A tálibok a jegybanki tartalék 0,1-0,2 százalékához férhetnek hozzá

Az iszlamista tálib lázadók az Afgán Központi Bank (DAB) nagyjából kilencmilliárd dolláros tartalékának mindössze 0,1-0,2 százalékához férhetnek hozzá – közölte szerdán a pénzintézet külföldre menekült elnöke.

Adzsmal Ahmadi arról számolt be a Twitteren, hogy ennek az összegnek a nagy részét a nemzetközi tartalékok teszik ki, például amerikai államkötvények, vagyoneszközök és arany formájában, pusztán kisebb hányada van a dél-ázsiai országban készpénzben.
Mint közölte, Afganisztánban a jegybanknak „a nullához közelít” a dollártartaléka, mivel a radikális felkelők offenzívájára tekintettel nem kapták meg a tervezett szállítmányt külföldről.

„A soron következő pénzszállítmány nem ért célba. Úgy tűnik, hogy partnereink sejthették, hogy mi fog történni” – fogalmazott.

Ahmadi kiemelte, hogy a valutatartalék hiánya nagy valószínűséggel a nemzeti fizetőeszköz, az afgáni leértékelődését, valamint az infláció emelkedését fogja okozni.

Továbbá rámutatott, hogy a tálibok komoly nehézségekbe ütközhetnek, ha hozzá akarnak jutni a jegybank nemzetközi tartalékaihoz, minthogy a csoportot a világ számos országa, köztük az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja számon, s így szigorú szankciók vannak ellene érvényben.

„A tálibok győztek katonailag, most viszont kormányozniuk kell. Nem lesz egyszerű” – hangsúlyozta.
Ahmadit körülbelül egy évvel ezelőtt nevezték ki a jegybank ügyvezető elnökének, korábban dolgozott az amerikai pénzügyminisztériumban, a Világbanknál és egy magán-tőkealapnál.

A barbárok ébredése — jön a tálib rémuralom?

A nyugati médiára felkészült tálibok azt nyilatkozták az AP-nek, hogy nyitott és „befogadó iszlamista kormányt” alakítanak. Azonban mind az afgánok jelentős része, mind a távolból figyelő nemzetközi közösség attól tart, hogy újra létrejön az a tálib iszlamista emirátus, amelynek emléke még mindig kísérti azokat, akik átélték. Hajdú Tímea írása.