Macront azzal vádolják, hogy a szélsőjobboldalnak udvarol migránskérdésben

Emmanuel Macront azzal vádolják, hogy a szélsőjobboldalnak kedvez, miután azt találta mondani, hogy Franciaországnak „meg kell védenie magát az Afganisztánból érkező migrációs hullámmal szemben” – írja a The Guardian.

„A tálibok elől menekülőkkel foglalkozni kell, szervezett nemzetközi erőfeszítésekre lenne szükség. Európa egyedül nem vállalhatja a jelenlegi helyzet következményeit”

– mondta Macron.

A francia elnök nyilatkozata rögtön bírálatok kereszttüzébe került, amelyek szerint az elnök a szélsőjobboldali szavazóknak kedveskedik a jövő évi elnökválasztásra készülve.

Az elsők között reagált Edward Snowden, az NSA korábbi szivárogtatója Macron szavaira:

„Ez nem lehet igaz, ugye? Ez csak egy rossz fordítás? Mert ez nagyon úgy hangzik, mintha Macron prioritása az lenne, hogy bebiztosítsa magát a választásokon, miközben a tálibok házról házra járnak a megtorlások közepette, nem pedig az, hogy életeket mentsen”

– tweetelte Snowden.

Najat Vallaud-Belkacem, Macron szocialista elődje, François Hollande volt kormányszóvivője és minisztere is a twitteren üzent:

 „De miért ezek a szavak?! Ezzé vált a politika, a számító és hideg egyszerre, újra és újra, függetlenül a nyomasztó körülményektől?”

Merkel szerint nem szabad megismételni 2015 hibáit, Macron szerint újabb migrációs hullám jöhet

A tálibok elől Afganisztánból menekülő emberek ügyében nem szabad ismét elkövetni a 2015-ös menekülthullámhoz vezető hibákat – mondta Merkel.