Irán fokozta az urándúsítást, lassan már eléri a fegyverképes szintet

Irán már szinte fegyverképes szintre, 60 százalékra fokozta az urándúsítás mértékét korszerű centrifugákból álló két kaszkádot is üzembe helyezve – áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) keddi jelentésében, amelybe a Reuters globális hírügynökség betekintést nyert.

A tagállamok számára készített jelentésében a bécsi székhelyű szervezet arról számolt be, hogy eddig Irán mindössze egy, 164 darab IR-6 típusú centrifugából álló kaszkádot használt a 60 százalékos urándúsításra natanzi nukleáris létesítményében. Most viszont üzembe helyezett egy másik kaszkádot is, amely 153 darab IR-4-es típusú centrifugát foglal magában.

     Bár nukleáris fegyverek előállításához 90 százalékos tisztaságú uránra van szükség, de ez megfelelő eszközökkel viszonylag gyorsan előállítható a 60 százalékos dúsítású anyagból.

Az úgynevezett atomalku legfeljebb 3,67 százalékos dúsítottságú urán előállítását engedélyezi Iránnak.

Egy másik jelentésben az ügynökség megerősítette, hogy az iszlám köztársaság eddig 200 gramm 20 százalékos tisztaságú uránfémet állított elő.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a fejlemények tovább bonyolítják majd az iráni atomprogram korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodás helyreállítását célzó bécsi tárgyalásokat, amelyek várhatóan szeptemberben indulnak újra.

    Nyugati országok már előzetesen figyelmeztették a teheráni vezetést, hogy az uránfém előállításával megsértené a 2015-ben aláírt nukleáris egyezmény rendelkezéseit, mivel az atombomba magjának elkészítésére is használható. A szerződés kifejezetten tiltja az uránfém előállításával kapcsolatos kutatást.

Teherán ugyanakkor azt állítja, nem érdekelt nukleáris fegyverek kifejlesztésében, az uránfémet pedig kizárólag civil nukleáris programjához kívánja felhasználni.

Vágyálmok és buktatók – fókuszban az iráni atomalku

Miről is szólt a 2015-ös iráni atomalku, mik voltak a leggyakrabban felmerülő kritikák, illetve milyen jövő vár a megegyezésre az amerikai és iráni elnökválasztások fényében? Zsíros Egon írása.