Bush szomorú az Afganisztánban kialakult helyzet miatt

A volt elnök, aki 9/11 után a „terrorellenes háborút” elindította Afganisztánban, kijelentette, hogy ellenzi Joe Biden csapatkivonási döntését – írja a The NBC News.

George W. Bush volt elnök szerint az Egyesült Államoknak könnyíteni kell a menedékkérelemhez jutást afganisztáni menekültek számára, akik a tálibok gyors hatalomátvétele által okozott káosz miatt próbálnak új hazát találni.

„Most a legnagyobb veszélynek kitett afgánok ugyanazok, akik élen jártak a nemzetük fejlődésének”

– mondta Bush hétfői nyilatkozatában, hozzátéve, hogy

„megvan a felelősségünk és a forrásunk is arra, hogy most, bürokratikus késlekedés nélkül biztosítsuk számukra a biztonságos átjutást”.

Bush első elnöki évében, a 9/11-es merényletek utáni hónapban indította el az afganisztáni háborút, hogy megdöntse a tálibok által vezetett kormányt és célba vegye az al-Kaidát. Az Egyesült Államok beavatkozása azonban Amerika leghosszabb háborújává vált, ami sok kritikát és vitát váltott ki katonai és civil életek elvesztése miatt.

Jelenlegi és korábbi amerikai tisztviselők is bírálták Bush azon döntését, hogy 2003-ban a „terrorizmus elleni háborút” Irakba helyezte át.

Joe Biden elnök elmondta, hogy még az áprilisi nyilvános bejelentése előtt tájékoztatta Busht az amerikai csapatok Afganisztánból való teljes kivonására vonatkozó terveiről.

Bush a múlt hónapban a Deutsche Welle, német állami műsorszolgáltatónak adott interjújában azt mondta, hogy ellenzi Biden döntését, és hogy az afganisztáni csapatkivonás különösen pusztító lenne az afgán nők, gyermekek és más ártatlan emberek számára.

Biden jelezte, hogy az amerikai katonai misszió augusztus 31-én véget ér. Ám ahogy a csapatok és a személyzet leépítése a múlt héten kibontakozott, az ultrakonzervatív iszlám nézeteket valló tálibok őrült ütemben kezdték elfoglalni az afganisztáni városokat, és vasárnap behatoltak a fővárosba, Kabulba is.

Bush hétfőn azt mondta, hogy ő és felesége, Laura „mély szomorúsággal figyelik az Afganisztánban kibontakozó tragikus eseményeket”, de továbbra is „bíznak abban, hogy az evakuálási erőfeszítések eredményesek lesznek”, amiért a hadsereg, a diplomáciai testületek és a hírszerzés a helyszínen dolgozik.

A washingtoni elit kudarca és az afganisztáni-hazugságshow

Afganisztánban rémület és káosz uralkodik, Washingtonban pedig elkezdődött egymás hibáztatása, miközben az egyetlen csoport, amire joggal mutogathatnak az: saját maguk.