Lengyelország határozatlan ideig Varsóban tartja izraeli nagykövetét

Határozatlan ideig Varsóban marad Lengyelország izraeli nagykövete, és elhalasztják a lengyel külképviselet vezetőhelyettese e hétre tervezett kiutazását Tel Avivba, válaszul arra, hogy Izrael bírálta a közigazgatási eljárásokról szóló lengyel törvény módosítását, és csökkentette a kétoldalú kapcsolatok szintjét – közölte hétfőn a varsói külügyi tárca.

A nagykövetség vezetésével átmenetileg egy alacsonyabb rangú diplomatát bízzák meg. Arról, hogy milyen szintű lesz a jövőben a lengyel állandó diplomáciai képviselet Izraelben, a napokban döntenek – olvasható az MTI-nek is eljuttatott közleményben.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő már vasárnap bejelentette: hazatelepítik Izraelből a nagykövet családját.

A lengyel diplomáciai válaszlépést azzal is indokolták, hogy Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, valamint a kormány más tagjai „elfogadhatatlan” módon nyilatkoztak Lengyelországról.

A diplomáciai viszály tárgyává vált, szombat este Andrzej Duda elnök által aláírt törvényről Lapid korábban a Twitteren azt írta: Lengyelország „nem először hagyott jóvá antiszemita és erkölcstelen törvényt”.

Rég elmúlt az az idő, amikor „a lengyelek következmények nélkül bántották a zsidókat” – tette hozzá.

Morawiecki vasárnap „minden becsületes ember számára felháborítónak” nevezte Lapid szavait.

Izrael és az Egyesült Államok álláspontja szerint a jogszabály csorbítja a holokauszt túlélőinek jogait.

A lengyel alkotmánybíróság 2015-ös döntését megvalósító, a varsói parlamentben szinte egyhangúlag megszavazott törvény értelmében Lengyelországban nem lehet felülvizsgálni az elkobozott ingatlanok visszaszolgáltatásával kapcsolatosan harminc évnél régebben meghozott közigazgatási döntéseket.

Varsó ezzel véget vetne azoknak az utóbbi években gyakori visszaéléseknek, hogy az egyszerűsített közigazgatási eljárásokban ingatlanközvetítők hamisított dokumentumok alapján, fiktív tulajdonosok vagy örökösök nevében „nyerték vissza” a második világháború előtti ingatlanokat.

Lengyelországban polgári peres eljárásokban továbbra is időhatár nélkül lehetséges a kárpótlás az igazságtalanul elkobozott vagyonért.