Jansa: az afgán káosz a NATO történetének legnagyobb veresége

Az afganisztáni káosz és a modern fegyverek tálib kézre juttatása „a NATO történetének legnagyobb veresége” – írta Janez Jansa szlovén kormányfő hétfőn a Twitter-oldalán, hozzátéve: Szlovénia mint szövetséges, osztozik a felelősségben.

„Az afgán szövetségesek tálib-terrorra hagyása szégyenletes cselekedet. Mindez egy korszak végének szimbóluma” – írta Jansa a bejegyzésben.

A szlovén csapatok május végén vonultak ki Afganisztánból. Ljubljana jelenleg segíteni próbál a szlovén katonákat segítő afgán személyzetnek, amelyek többsége vélhetően Olaszország segítségével már biztonságba került. Szlovénia Olaszországgal közösen vett részt a NATO afgán missziójában – idézte fel a szlovén sajtó.

A NATO áprilisban közölte, hogy szeptember 11-ig kivonja békefenntartóit Afganisztánból. Májusban a radikális iszlamista tálib felkelők átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A radikális iszlamisták vasárnap bevették a fővárost, Kabult is. Ezelőtt nem sokkal Asraf Gáni afgán elnök külföldre menekült, a kormány pedig összeomlott.

Matej Tonin szlovén védelmi miniszter közölte: jelenleg három szlovén állampolgár tartózkodik Afganisztánban, akik kimenekítésén még dolgozik Ljubljana.