Az utolsó kambodzsai vörös khmer vezető fellebbez a népirtás címén hozott ítélet ellen

Az utolsó, még életben lévő kambodzsai vörös khmer vezető, Khieu Samphan fellebbezett az életfogytiglani börtönbüntetést elrendelő ítélete ellen, amellyel a negyven évvel korábbi népirtásban történt részvétele miatt sújtották. Az ügyben az első meghallgatás hétfőn kezdődött.

Khieu Samphan egyike annak a csak három vörös khmer vezetőnek, akit népirtásért ítéltek el a több mint 40 évvel ezelőtti – 1975 és 1979 közötti – rémuralom idején elkövetett bűnökért. A Pol Pot által vezetett maoista rezsim 1,7- 2,2 millió kambodzsait ölt meg, akik munkatáborokban, éhínségben haltak meg, illetve tömeges kivégzéseken végeztek velük.

A ma 90 éves Khieu Samphan volt a vörös khmer-rezsim államfője. 2018-ban ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre a vietnami etnikai kisebbség ellen elkövetett népirtás miatt.

Ügyvédei hétfőn közölték, hogy az ENSZ által támogatott különleges bíróság (ECCC), amely a volt vezetőt elítélte, a tanúvallomások „szelektív” kezelésével” hozta meg az ítéletet, és nem tulajdonított elég jelentőséget a vádlott mellett szóló tényeknek.

Khieu Samphant és Nuon Cheát, az 1975-től 1979-ig fennálló rendszer államfőjét és főideológusát 2018 novemberében ítélte el népirtásért, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért újabb életfogytig tartó börtönbüntetésre a Phnompenben ítélkező nemzetközi törvényszék. Nuon Chea a börtönben halt meg 2019-ben. Állítólag szívbeteg volt.

A két férfit előzőleg 2014-ben ítélte életfogytiglanra a bíróság a Phnompen 1975-ben végrehajtott evakuálása során elkövetett emberiességi bűnök miatt, amikor a vörös khmerek vidékre száműzték a lakosságot, hogy kényszermunkában dolgozzék a mezőkön.

Khieu Samphan tagadta, hogy államfőként köze lett volna a kambodzsai lakosság közel egynegyedét meggyilkoló gépezethez.

A harmadik életfogytiglanra ítélt vörös khmer vezető, Kaing Guek Eav, a vörös khmerek belbiztonsági vezetője, a hírhedt Tuol Szleng börtön parancsnoka 2020-ban, a börtönkórházban halt meg.

A buddhista többségű Kambodzsát erőszakosan agrárállammá változtatni akaró Pol Pot 1998-ban halt meg, anélkül, hogy felelősségre vonták volna. A kambodzsai és a nemzetközi jogot egyaránt alkalmazó különleges bíróság 2006-ban jött létre az ENSZ támogatásával. Eddig mindössze három embert ítélt el, és a fenntartási költségei meghaladták a 300 millió dollárt.
Hun Szen, Kambodzsa jelenlegi miniszterelnöke – aki fiatal korában szintén a vörös khmerek híve volt – ellenez minden új pert, arra hivatkozva, hogy az bizonytalanságba taszítaná az országot.

A fellebbezéssel kapcsolatos döntés jövőre várható.