Az utóbbi évek egyik legnagyobb erdőtüze tombolt a Jeruzsálem környéki hegyeken

Több tucat tűzoltócsoport és tűzoltó repülőgépek hada oltja a Jeruzsálem környéki falvakat fenyegető tüzet. Számos ház leégett, de a 12-es kereskedelmi TV híradása szerint időben sikerült kiüríteni az Eitanim nevű pszichiátriai kórházat, a pácienseket és a személyzetet biztonságba helyezték – írja az MTI.

Több ezer lakót evakuáltak a hegyvidék falvaiból, a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a Bét Méir, Sóres és Soeva nevű falvak külterületén a lángokat, de a tűznek sikerült bejutnia a Ramat Raziel nevű falu területére.

„Ez talán az elmúlt évek legnagyobb tüze a jeruzsálemi hegyekben”

– nyilatkozta a ynetnek Niszim Toitó, Jeruzsálem körzetének tűzoltó-parancsnoka. A szakember elmondta, hogy  60-70 tűzoltó-különítmény dolgozik a területen 12 repülőgép és helikopter segítségével.

Eretz Israel on Twitter: „🇮🇱 The huge forest fire west of #Jerusalem now. Thousands are being evacuated from the villages and communities in its path. 10 fire fighting planes and firemen from across the country are battling the blaze thats out of control. #PrayForJerusalem pic.twitter.com/lBoGgpwMo1 / Twitter”

🇮🇱 The huge forest fire west of #Jerusalem now. Thousands are being evacuated from the villages and communities in its path. 10 fire fighting planes and firemen from across the country are battling the blaze thats out of control. #PrayForJerusalem pic.twitter.com/lBoGgpwMo1

A terepre érkezett Omer Barlev belbiztonsági miniszter, aki hangsúlyozta, hogy noha  a repülőgépek csak sötétedésig tudják feltartóztatni a lángokat, de a tűzoltók éjjel is tovább küzdenek, hogy megmentsék a környék településeit.

    A füst egészen Jeruzsálemig terjedt, és jól látható az ország középső részén. Leállították a Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő 1-es főúton a forgalmat, és az autókat mellékutakra terelték.

Anna Ahronheim on Twitter: „Apocalyptic picture of the Dome of the Rock under clouds of smoke from a massive wildfire burning outside Jerusalem. By @SuleimanMas1 pic.twitter.com/KXs39sX7t0 / Twitter”

Apocalyptic picture of the Dome of the Rock under clouds of smoke from a massive wildfire burning outside Jerusalem. By @SuleimanMas1 pic.twitter.com/KXs39sX7t0

Izraelben legutóbb 2016 novemberében voltak jelentős, több napig tartó bozóttüzek országszerte, amikor a hosszan tartó rendkívül száraz időjárás nyomán a kiszáradt növényzet és az erős szelek miatt gyorsan terjedtek a lángok.

Így teszi Izrael virágzóvá a sivatagokat

A modern izraeli mezőgazdaság fejlődése szorosan kapcsolódik a cionista mozgalomhoz és a 19. század végi zsidó bevándorláshoz.