Obama születésnapi összejövetele után megemelkedett a koronavírusos esetek száma a környéken

A Barack Obama korábbi amerikai elnök hatvanadik születésnapja alkalmából tartott, több száz fős összejövetel után megemelkedett a koronavírusos esetek száma azon a Massachusetts állam partjainál fekvő szigeten, ahol a rendezvényt tartották – írja az MTI.

A brit Daily Mail hangsúlyozta: a helyi hatóságok szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a fertőzések számának megugrása és a rendezvény között közvetlen összefüggés lenne. A múlt hétvégi party óta 74 ember koronavírus-tesztje lett pozitív a Martha’s Vineyard-szigeten, Massachusetts államban. Április óta nem találtak egyetlen hét alatt ennyi fertőzöttet a szigeten.

Barack Obama a hatvanadik születésnapját több száz emberrel ünnepelte a múlt hétvégén, az ünnepség csütörtöktől vasárnapig tartott. Az Obama-házaspár a bírálatokra reagálva bejelentette, hogy „visszafogják” az 500 fősre tervezett születésnapi rendezvényt, amerikai sajtójelentések szerint azonban így is 300-400 ember, köztük sok híresség volt jelen. A helyszínen készült felvételeken a vendégeken nem lehetett maszkot látni.

A volt elnök kijelentette, hogy a résztvevőknek és a személyzetnek teszteltetniük kellett magukat, s csakis így léphettek be a rendezvényre, amelynek külön koronavírus-koordinátora is volt. Egy név nélkül nyilatkozó helyi lakos viszont újságíróknak arról beszélt, hogy a látogatók több helyszínen és eseményen is jártak, nem csak Obama rendezvényén, miközben a szigeten is terjed a delta variáns.

Charlie Baker, Massachusetts állam republikánus kormányzója újságíróknak nyilatkozva nem tartotta „jó ötletnek” a születésnapi rendezvényt, mivel terjed a koronavírus delta variánsa.

„Ha engem meghívtak volna, valószínűleg elhárítom a meghívást”

– fogalmazott a kormányzó a CBS televízió bostoni híradójában.

A bírálatokra válaszként Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a születésnapi ünnepséget szabad téren tartották és a térségben nem erős a koronavírus-járvány. Arra az újságírói felvetésre, hogy vajon járvány idején nem rossz üzenet-e egy ilyen rendezvény megtartása, a szóvivő azt felelte:

„a volt elnök, aki nagy szószólója az oltásnak, mindig is betartotta a közegészségügyi szakemberek ajánlásait”.

A republikánusok szerint Obama több száz fős születésnapi partija a hipokrata liberális elit összejövetele volt

A résztvevők közül sokan magánrepülőgépeken érkeztek a luxuspartira.