A kínai rezsim szócsöve antiszemita karikatúrán ábrázolta az amerikai külügyminisztert

A kínai rezsim szócsöveként működő állami Hszinhua hírügynökség Antony Blinken amerikai külügyminiszterről készült karikatúráját sokan elítélték az általa megjelenített antiszemita sztereotípiák miatt – írja a The Algemeiner.

A Blinken és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus július végi kuvaiti találkozójáról szóló kínai beszámolót egy olyan karikatúra kísérte, amely a külügyminisztert ördögszarvakkal ábrázolta, amint egy a koronavírus-járvány eredetéről szóló jelentést szorongat.

Az illusztráció Blinken Ghebreyesus fölé tornyosulva, amerikai zászlóval díszített hosszú köpenyt viselve ábrázolta, arcát pedig az antiszemita karikaturisták által évszázadokon át kedvelt, túlméretezett „zsidó” orr jellemezte, továbbá két nagy szarv állt ki a fejéből, felidézve egy másik középkori zsidóellenes sztereotípiát.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) pénteken a Twitteren közzétett bejegyzésében elítélte a „megvetendő … a kínai állami média antiszemita tweetje”.

American Jewish Committee on Twitter: „This antisemitic tweet from Chinese state media is despicable. Xinhua’s depiction of @SecBlinken, a Jew and stepson of a Holocaust survivor, utilizes overt tropes of antisemitism, including a large nose, devil horns, and accusations of global control.What a shameful display. https://t.co/zln1bDhQqV / Twitter”

This antisemitic tweet from Chinese state media is despicable. Xinhua’s depiction of @SecBlinken, a Jew and stepson of a Holocaust survivor, utilizes overt tropes of antisemitism, including a large nose, devil horns, and accusations of global control.What a shameful display. https://t.co/zln1bDhQqV

Blinken maga is zsidó és egy holokauszt-túlélő mostohafia.

„A történelem során az antiszemiták a karikatúrákban és a propagandában mindig is használtak „zsidó” tulajdonságokat, például a megnagyobbított orrot, hogy a zsidó nép ellen hangolják a közvéleményt”

– magyarázta az AJC.

Májusban a japán fővárosban, Tokióban működő kínai nagykövetség került össztűz alá, miután egy antiszemita képet tweetelt, amelyet később törölt.

A nagykövetség akkor egy karikatúrát tett közzé, amely az Egyesült Államokat a Kaszásként ábrázolta, csillagos és csíkos ruhába öltözve, vérnyomokat hagyva maga után, ahogy egyik ajtótól a másikig sétál. Az ajtók tetején közel-keleti országok nevei szerepelnek, köztük Egyiptom, Szíria, Líbia és Irak. A kasza kaszája vértől csöpögött, és rajta volt az izraeli zászló, Dávid-csillaggal.

A kép felirata japánul úgy szólt: „Ha az Egyesült Államok hozná a ‘demokráciát’, akkor ilyen lenne”.

Miért fordult Kína Izrael ellen?

A legutóbbi gázai konfliktus alatt Kína kritizálta Izraelt a leghangosabban.