Miért nem veszi figyelembe a média az „egyéb” palesztin humanitárius kérdéseket?

A palesztinok által Ciszjordániában és a Gázai övezetben eltűrt szörnyű életkörülményekről szóló híreket nem nehéz megtalálni – kezdi cikkét Rachel O’Donoghue az Algemeiner oldalán.

A gázai háború utáni időszakban (amelyet a Hamasz kezdeményezett) számos kiemelt helyen megjelent cikk kifejezetten azokra a nehézségekre összpontosított, amelyekkel a gázaiak szembesülnek, akik véletlenül pont terrorista uralom alatt élnek.

Természetesen a tudósítások nagy része figyelmen kívül hagyja azt a szerepet, amelyet a Hamász játszott mind az övezet lakói által tapasztalt rossz körülmények megteremtésében, mind fenntartásában.

Valóban, Gáza sokkal jobb állapotban lenne, ha a Hamasz például beleegyezne abba, hogy két izraeli állampolgárt, akiket több mint öt éve túszul ejtettek, valamint két IDF-katona maradványait visszaadja. Ekkor Jeruzsálem hajlandó lenne nagyobb segítséget nyújtani, és rugalmasabb lenne az enklávé háború utáni újjáépítési erőfeszítései tekintetében. A palesztinok is jobban járnának, ha a Hamász ténylegesen a kapott nemzetközi forrásokat az életkörülmények javítására használná fel, nem pedig a terrorista infrastruktúra újjáépítésére.

Ezenkívül sok sajtóorgánum szereti eltemetni vagy teljesen figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy míg a legtöbb gázai szegénységben él, a Hamász azt a gyalázatos státuszt élvezi, hogy a világ egyik leggazdagabb terrorista szervezete.

Az iráni nagylelkű finanszírozásnak köszönhetően Gáza uralkodói évente körülbelül 700 millió dollárt gyűjtenek össze, amely lehetővé teszi a szervezet számára, hogy megvásárolja a lőszert, amelyet az erősen beépített polgári területeken vagy iskolák és kórházak alatt szokott tárolni; és teszi ezt ahelyett, hogy a polgári infrastruktúrába vagy a hétköznapi emberek életét javító programokba fektetne.

Az elmúlt héten Izrael ismét nemzetközi címlapokra került, miután a libanoni határ mentén kitört az ellenségeskedés. A palesztin terrorista csoportok és legutóbb a Hezbollah által elkövetett rakétatámadásokról, valamint az IDF megtorló lövöldözéséről és légicsapásairól széles körben beszámoltak.

Azonban ezekben a cikkekben alig volt említésre arról, hogy Libanon jelenleg a teljes összeomlás szélén áll egy gazdasági és politikai válság miatt. Ezenkívül ritkán történik hivatkozás a Hezbollah – egy iráni terrorista proxy szerv – szerepére az eljövendő katasztrófa elmélyítésében, többek között azzal, hogy elutasította a Nemzetközi Valutaalap átfogó mentőprogramját.

Talán a legszembetűnőbb az, hogy a mainstream sajtóban nincs olyan cikk, amely felhívja a figyelmet Libanon egyik legsúlyosabban érintett csoportjának – az ott élő palesztinoknak – helyzetére.

Ennek a 300 ezer fős népességnek a nyomorúságát nem lehet alábecsülni: a foglalkoztatás különböző területeitől el vannak tiltva; sok esetben akadályozták az ingatlanok birtoklását; és megfosztják őket az oktatáshoz való hozzáféréstől. A jótékonysági szervezetek megjegyezték, hogy amúgy is rossz helyzetüket tetézte az ország folyamatos válsága, és most sokan nem is rendelkeznek elegendő élelemmel.

Ennek ellenére egyetlen olyan publikációban sem jelentek meg cikkek erről a témáról, amelyek általában szeretik kiemelni a palesztinokkal szemben tapasztalt igazságtalanságokat.

A HonestReporting saját adatai szerint a libanoni palesztin menekülteket az Egyesült Államok összes híroldalán összesen csak 86 alkalommal említették az elmúlt 30 napban. Ugyanebben az időszakban a gázai palesztinokról több mint 5000 alkalommal írtak.

Hasonlóképpen azok a hírességek, akik büszkék arra, hogy kiemelik a világ igazságtalanságait, hallgattak erről a súlyosbodó problémáról.

Példa erre: Bella Hadid szupermodell ezen a héten Instagram-platformján közel 50 millió követőjének egyidejűleg reklámozta a Vogue címlapfotóját, és felszólított egy „szabad Palesztinára”. Dacára annak, hogy apja maga is palesztin menekült, nem foglalkozik a menekültek kérdésével.

Van-e tehát kétség afelől, hogy a média miért nem veszi figyelembe a libanoni palesztin kérdést, mégis számos cikket közöl a Gázai övezet lakóiról?

Egy palesztin állam megbénítaná az Egyesült Államok érdekeit a régióban

A washingtoni döntéshozók várakozásaival ellentétben a közel-keleti valóság azt mutatja, hogy a palesztin állam egy újabb lator-államot jelentene a viharos régióban.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.