Egy amerikai gyógyszer megváltoztathatja a Covid-19 elleni küzdelmet

A szájon át szedhető covid-ellenes gyógyszerjelölt, a molnupiravir megakadályozza a kórházi kezelést, ha enyhe vagy közepes súlyosságú betegeknek adják – írja a Jerusalem Post.

Rövidesen befejezik a harmadik fázisú kísérletet egy olyan amerikai fejlesztésű gyógyszerrel, amely „mindent megváltoztathat” a COVID-19 elleni küzdelemben – mondja a Hadassah Egyetem Orvosi Központjának professzora, Yosef Caraco.

Caraco a The Jerusalem Postnak elmondta, hogy csapata nemrég fejezte be a szájon át szedhető covid-ellenes gyógyszerjelölt Molnupiravir sikeres második fázisú vizsgálatának egy részét.

A professzor a tanulmány adatait az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán mutatta be júliusban. A vizsgálatot a világ 80 orvosi központjában végezték el, amelyekben mintegy 300, enyhe vagy közepesen súlyos koronavírusos beteg vett részt. Néhányan Molnupiravir-t, mások placebót kaptak.

„Ebből a szakaszból az általános következtetés az, hogy mindenekelőtt a gyógyszer biztonságos” – mondta Caraco. „Semmi szokatlant nem figyeltünk meg. Azt is láttuk, hogy azok, akiket a gyógyszerrel kezeltek, kevésbé valószínű, hogy kórházi kezelésre szorultak, mint azok, akik placebót kaptak. ”

Mint ilyen, azt mondta:

„Óvatosan kijelenthetjük, hogy a gyógyszer képes megelőzni a kórházi kezelést, ha enyhén vagy közepesen beteg betegeknek adják, különösen, ha a betegség korai szakaszában adják be.”

Hozzátette, hogy a gyógyszer tesz a koronavírus ellen, és megállíthatja a fertőzés enyhe vagy közepes súlyosságból való súlyosbodását.

„Eddig nagyon el voltunk foglalva a kórház legsúlyosabb betegeinek kezelésére szolgáló gyógyszerek kutatásával” – mondta Caraco. „Ez teljesen nyilvánvaló, mert életveszélyes állapotban lévő emberekről beszélünk.”

Azt mondta azonban, hogy ennyi idő után az eredmények nem voltak biztatóak. Míg az orvosok egy gyógyszerkoktélt használnak a súlyos COVID-19 kezelésére, azt találták, hogy ezeknek a betegeknek a prognózisában a legfontosabb szempont az általuk nyújtható intenzív terápia szintje.

„Mindezeknek a gyógyszereknek sikerességi aránya, amit kipróbáltunk, valóban kiábrándító” – mondta.

A molnupiravir a kezelés menetének megváltoztatására tett erőfeszítés, amely a COVID-betegek közel 90%-ára irányítja a figyelmet, akik enyhe vagy közepes állapotban vannak.

„Az elképzelés az, hogy ha kezelni tudjuk őket, akkor megakadályozhatjuk a súlyos betegség előrehaladását” – magyarázta Caraco. „Ez egy teljes változás a betegség kezelésében. Ez egy paradigmaváltás. ”

Kísérleti Covid-gyógyszert engedélyeztek Izraelben

A gyógyszer alkalmazásával drámaian megnőttek a súlyos állapotban lévő betegek gyógyulási esélyei.

Fotó: Unsplash

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.