Megkezdődtek a Mose Munz lajtorjája című színdarab próbái az Óbudai Zsinagógában

Hollós Csaba színműve nem mindennapi helyszínen, a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Óbudai Zsinagógában lesz látható.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az őszi ünnepek felvezetéseként a Zsinagógák Hete elnevezésű programsorozat keretében kíván tisztelegni a fennállásának 200. évfordulóját idén ünneplő Óbudai Zsinagóga előtt – olvasható a zsido.com oldalán

Az EMIH és Óbuda Önkormányzata ebből az alkalomból írta ki tavasszal pályázatát, amelyet Hollós Csaba Mose Munz lajtorjája című színműve nyert. A darab az 1838-as árvízi események alapján született: a fikciós történet két fiatal zsidó fiúról szól, akik bent ragadtak a zsinagógában.

A szeptember 2-án látható színdarab rendezője Fodor Orsolya, az Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza Filia w Białymstoku negyedéves hallgatója.

A “Színdarab az Óbudai Zsinagóga fennállásának 200. évfordulójára” szakmai program megvalósítását 2021. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Újra zsinagógát avat az EMIH

A VI. kerületi Vörösmarty utca 55. szám alatt található ortodox imaház 1983 körül zárhatott be, most teljes felújításon esett át és újranyitja a kapuit a hívek számára az augusztus végén kezdődő Zsinagógák Hete című rendezvénysorozaton