Kétszázezer felett az illegális határátlépési kísérletek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a 212 ezret az illegális határátlépési kísérletek száma az amerikai-mexikói határon júliusban, ez a legmagasabb szám az ezredforduló óta, amikor 223 305-en próbáltak bejutni az országba – derül ki az amerikai kormány csütörtökön közzétett adataiból.

Júniushoz képest 13 százalékkal többen próbálkoztak az illegális határátlépéssel.

„Kritikus fontosságú, hogy a belépni szándékozó migránsok világosan megértsék, vissza fogjuk fordítani őket, ha illegálisan akarnak bejutni az Egyesült Államokba”

– mondta Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter Texas államban csütörtökön.

A tárcavezető az Egyesült Államok déli határánál tartott sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy több mint 95 ezer bevándorlót, azaz a határátlépők körülbelül felét azonnal kiutasították az úgynevezett 42-es cikkely alapján. Ez a szám azonban alacsonyabb, mint júniusban, amikor 104 907 migránst távolítottak el ezen a jogcímen.

A Donald Trump volt amerikai elnök által vezetett adminisztráció a koronavírus elleni védekezés részeként vezette be azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai Vámügyi és Határvédelmi Ügynökség (CBP) emberei az okmányokkal nem rendelkező migránsokat visszafordítsák.

Mayorkas arról is beszélt, hogy a határátlépők 27 százaléka legalább egyszer már próbálkozott a bejutással az elmúlt 12 hónapban. A CBP júliustól büntetőeljárás alá vonja azokat az egyedülálló felnőtteket, akik visszaesők, azaz korábban elfogták és kitoloncolták őket, de újra megpróbálnak illegálisan bejutni az Egyesült Államokba.

A tárcavezető elismerte, hogy a déli határon kialakult helyzet „az egyik legkeményebb kihívás, amellyel szembesülnek”. Mayorkas megjegyezte azt is, hogy bár az adatok 2020 áprilisa óta emelkednek, „a növekedés minden bizonnyal élesebb az elmúlt hónapokban, és nagyobb, mint júniusban”.

Mayorkas sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az amerikai gazdaság újjáéledése „és az amerikai ígéret újbóli ragyogása” az egyik oka annak, hogy a migránsok az Egyesült Államokba akarnak utazni. A tárcavezető szerint emellett azzal magyarázható az adatok növekedése, hogy megszüntették az előző adminisztráció „kegyetlen” törvényeit, és helyreállították az ország jogállamiságát, azon belül is a menekültügyi törvényeket, „amelyek humanitárius segítséget nyújtanak.”

A Joe Biden vezette adminisztrációra egyre nagyobb nyomás nehezedik a republikánusok, egyes demokraták és a sajtó részéről a határon kialakult válság miatt. A legtöbben aggodalommal tekintenek a migránshullámmal érkező bűnözőkre, valamint a bevándorlók jelentette közegészségügyi kockázatra is.

Vasárnapi cikkében a The Washington Post című amerikai napilap a migránsválság kormányzati kezelését bírálta, valamint az írásban a Joe Biden vezette adminisztráció illegális bevándorlókra vonatkozó „következetes stratégiáját” hiányolta.

„A Biden-kormányzat – amely nyilvánvalóan kétségbeesve akart valamilyen bevándorlási stratégia révén rendet teremteni az egyre ellenőrizhetetlenebb migráció területén – olyan szavak és célok áradatát indította el, amelyek nélkülöztek bármiféle konkrét politikát, menetrendet illető elképzelést”

– fogalmazott a cikk szerzője, aki szerint a kabinet következetlen politikája ahhoz vezethet, hogy a demokraták a 2022-ben esedékes félidős választásokon elveszítik jelenlegi többségüket az amerikai törvényhozásban.

Trump a Biden-kormány bevándorlási politikáját ostorozta

Szombaton az Ohio állambeli Wellingtonban, ahol a Fehér Házból való kényszerű távozása óta első nagygyűlését tartotta.

Borítókép: EPA/Joebeth Terriquez